Sattler

Milijardu maraka čeka na novu vlast

Na ratifikaciju čeka 45 financijskih sporazuma te je zamrznuto oko milijardu eura za kapitalne, mahom krupne infrastrukturne razvojne projekte.
Gospodarstvo / Novac | 03. 10. 2019. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Doma Denis Zvizdić te njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto primili s u četvrtak novoimenovanog šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH, veleposlanika Johanna Sattlera.

Zaželivši Sattleru uspješno djelovanje u Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Zvizdić istaknuo je da su odnosi unutar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine i Kolegija kao njegovog rukovodstva vrlo korektni, ali da politički odnosi još uvijek nisu takvi da se može postići dogovor oko sazivanja sjednice ovog doma.

45 financijskih sporazuma

On je dodao da će se nastaviti zalagati za uspostavu punog rada Parlamentarne skupštine jer zbog zastoja u Bosni i Hercegovini trpe svi građani podjednako.

Apostrofirao je problem neusvajanja Proračuna i Ilustrirao ga podatkom da se zbog njega ne realiziraju brojne socio-ekonomske reforme kao i da na ratifikaciju čeka 45 financijskih sporazuma te dodao da je zamrznuto oko milijardu eura za kapitalne, mahom krupne infrastrukturne razvojne projekte.

Po Zvizdiću, aktualna situacija je primjer koliko politika uspijeva nadvladati ono što razum nalaže kao racionalan pristup kreiranju budućnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić u četvrtak je također rekao da pristajanje na bilo kakvo nepoštivanje vladavine zakona kao temeljnog principa na kojem počiva Europska unija može predstavljati uvod u svojevrsnu anarhiju i izrazio nadu da će kroz dijalog biti pronađena zajednička rješenja koja otklanjaju takve prijetnje. 

Zamjenica predsjedavajućeg Doma, gospođa Borjana Krišto ukazala je na činjenicu da Bosna i Hercegovina država tri konstitutivna naroda te da je kao predstavnik hrvatskog naroda dužna pozvati da se više čini na implementaciji odluke sudova, kako domaćih tako i međunarodnih, koje će značiti jednakopravnost svih u našoj zemlji. Ona je dodala da se nada da će intenzivnijom suradnjom u skoroj budućnosti biti pronađena rješenja koja su u općem interesu.

Prioriteti

Gospodin Nebojša Radmanović je naglasio da, pored dobre želje, Europska unija treba pružiti konkretniju pomoć Bosni i Hercegovini jer mu se, kako je rekao, nekada čini da te pomoći nema što potiče skepticizam građana prema Europskoj uniji. On je rekao i da Bosna i Hercegovina ispunjava sve više uvjeta, ali da je u Europi sve više onih koji nisu naklonjeni proširenju EU zbog čega je bi bilo bitno da EU ima snažniji pristup prema BiH. 

Veleposlanik Sattler istaknuo je tijekom razgovora da je za budućnost Bosne i Hercegovine veoma značajan visok stupanj suglasnosti domaćih aktera kada je posrijedi pristupanje Europskoj uniji.

Podsjetio je na mišljenje Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i 14 ključnih prioriteta iz tog dokumenta i istaknuo da će jedan od njegovih prioriteta biti rad na akcionom planu na njihovom ispunjenju.

Posebno je ovom prilikom istaknuo i ratifikaciju paketa državnog programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu, zatim ratifikaciju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim pitanjima kao i uspostavu rada Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje BiH i Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close