Onda i nama?

MMF i Svjetska banka trebaju poništiti dug najsiromašnijim zemljama

Sanders je rekao da je siromašnim državama potreban svaki cent za svoje narode umjesto da vraćaju "neodržive dugove" prema velikim financijskim institucijama.
Gospodarstvo / Novac | 13. 05. 2020. u 10:38 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 300 izaslanika iz čitavog svijeta pozvao je na Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetsku banku da ponište dugove najsiromašnijih zemalja kao odgovor na pandemiju koronavirusa i da pojačaju financijsku podršku radi sprečavanja globalnog ekonomskog kolapsa.

Inicijativa, koju predvode bivši američki predsjednički kandidat senator Berni Sanders i izaslanik Ilham Omar, demokrata iz Minesote, uslijedila je u vrijeme kada raste bojazan da će zemlje u razvoju i slabije ekonomije pretrpjeti razorne posljedice pandemije.

Virusom je zaraženo više od 4,2 milijuna ljudi u svijetu, a umrlo je 287.349 osoba.

Sanders je rekao da je siromašnim državama potreban svaki cent za svoje narode umjesto da vraćaju "neodržive dugove" prema velikim financijskim institucijama.

Poništavanje dugova najsiromašnijih zemalja je "najmanje što Svjetska banka, MMF i ostale financijske institucije treba da urade da bi spriječile nezamisliv rast siromaštva, gladi i bolesti koje ugrožavaju stotine milijuna ljudi", dodao je američki senator, javlja Reuters, a prenosi Radio Slobodna Europa.

Izaslanici su pozdravili potez MMF-a da pokrije plaćanje dugova 25 najsiromašnijih zemalja u periodu od šest mjeseci, ali su rekli da su potrebni dodatni napori.

Parlamentarci iz više od 20 zemalja sa svih šest kontinenata su u pismu naveli da treba potpuno otkazati plaćanje dugova najsiromašnijih država, umjesto da se oni samo suspendiraju, kao što su se dogovorile zemlje iz Grupe 20 u travnju.

U tekstu se navodi da, u protivnom, te zemlje neće moći da realiziraju prioritete u pogledu trošenja u borbi protiv virusa, a to bi moglo da dovede do kontinuiranog poremećaja u svjetskom lancu opskrbljivanja i financijskih tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close