Ima tko će vraćati...

Malo nam je: Uzimamo novi kredit od MMF-a

Prethodni aranžman s MMF-om bio je blokiran, jer se entiteti nisu mogli dogovoriti o usvajanju Zakona o trošarinama koji je bio jedan od uvjeta.
Gospodarstvo / Novac | 04. 09. 2020. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedan kredit – to je dogovor koji su, bez mnogo muke, postigli entiteski premijeri i predsjedavajući Vijeća ministara. Bosna i Hercegovina obratit će se MMF-u u pokušaju da dogovori novi aranžman. Dok ekonomisti upozoravaju da treba biti oprezan, jer uz svaki kredit MMF-a idu posebni uvjeti, bh. vlasti hvale se da je, ekonomski, naša zemlja u pandemiji jako dobro prošla, izvještava BHRT.

Tako bi čelnici MMF-a u Bosnu i Hercegovinu mogli stići krajem listopada uz negativan PCR test – poruka je premijera koji su jednoglasno najavili da će tražiti novi kredit. Smatraju da bi, nakon te posjete, dva mjeseca bila sasvim dovoljna da se usuglasi novi aranžman.

Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, rekao je kako će ta sredstva služiti, ''kao i sva druga sredstva, kako bi se prvo eliminirale posljedice COVID-a, ali i pokrenuli novi investicijski ciklusi''.

Prethodni aranžman s MMF-om bio je blokiran, jer se entiteti nisu mogli dogovoriti o usvajanju Zakona o trošarinama koji je bio jedan od uvjeta. Ekonomisti sada postavljaju logično pitanje.

Tako Draško Aćimović pita je li naša zemlja sposobna ispuniti sve uvjete za kredit.

''Koji su uvjeti za kredit MMF-a jer ovaj kredit nije poput onog koji je Bosna i Hercegovina dobila u vrijeme pandemije i koji se uvjeti trebaju ispuniti, je li Bosna i Hercegovina u stanju ispuniti te uvjete i zašto nije?'', pita Aćimović

Video: MMF- Novi kredit

Ekonomisti kažu da čudi i šokira i izjava premijera da bi, ubuduće, međunarodni novac bio namijenjen proračunskim potrebama, dok bi se sredstva za privredu tražila od banaka u Bosni i Hercegovini.

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, kaže kako ćemo jamčiti javnu potrošnju, naše plaće i sve ostalo, jer oni u javnu potrošnju to ubrajaju, jer su za kulturu i ostalo smanjili sredstva.

''I to će nama fino jamčiti krediti koje će vraćati gospodarstvo i stanovništvo. A ove domaće pare, ne znam, banke koliko uspiju da skupe, to je jedna stvar, i druga stvar, vama će pare – vjerojatno se misli ono što će prikupiti od gospodarstva i građana – to je njima poruka. Pa eto, koliko platite možda ćete toliko i dobiti'', rekla je Cenić.

Usprkos stavovima ekonomista, nadležni smatraju da je Bosna i Hercegovina u pandemiji ekonomski ipak odlično prošla.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, kaže kako ''stoji činjenica da smo održali i nivo zaposlenosti znatno bolji nego okruženje, i pad BDP-a je kod nas, osim Srbije, drugi, gotovo drugi u Europi''.

BHRT navodi kako stoji činjenica i da se Bosna i Hercegovina od početka pandemije zadužila za više od 700 milijuna maraka, a da su u planu i nova zaduženja.

Kopirati
Drag cursor here to close