"Zajedno za bh. malinu"

Malinari odbijaju cijene manju od tri KM i najavili izlazak na ulice

Gospodarstvo / Novac | 31. 08. 2017. u 13:20 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku Upravnog odbora Udruge "Zajedno za bh. malinu" usvojen je zaključak da malinari ne prihvaćaju otkupnu cijenu maline manju od tri KM za ovu godinu.

Također, zatraženo je ispunjavanje njihovih zahtjeva koje su slali svim razinama vlasti, te proglašenje elementarnih nepogoda.

''Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni u roku 10 dana od dana kada ih nadležna ministarstva zaprime, mi počinjemo organizaciju mirnih prosvjeda pred zgradom Vijeća ministara BiH i tražimo svoja prava, a prosvjedi su planirani za 18. rujan 2017. Ukoliko dođe do prosvjeda mi tražimo smjenu najodgovornijih za ovu situaciju'', priopćeno je iz Asocijacije.

Također, istaknuto je da je Radna skupina za sektor malinarstva, koju je formirao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao polaznu osnovu za izračun proizvodne cijene maline, koristila obračunske tablice, ekspertske analize, u kojim su kao osnova uzeti ekonomski opravdani prinosi 15t/ha maline, pa se nakon usuglašavanja došlo do cijene oko 1,68 KM/kg maline gdje je navedeno da cijena može biti veća ili manja ovisno od niza faktora kao što su prinosi, cijena repromaterijala, elementarne nepogode i sl.

Dodaju da se na sastanku koji je održan u Travniku 7. srpnja 2017. Ministarstvo obavezalo da inicira mjere i aktivnosti s različitim razinama vlasti sukladno sa zaključkom Parlamenta FBiH, a radi sagledavanja dodatnih mogućnosti radi prevladavanja teškog stanja u sektoru prizvodnje jagodastog voća i poljoprivrede u cjelini, što se nije dogodilo, izuzev u određenim općinama ili županijama.

Iz Asocijacije navode da postoje sumnje da je sve ovo dogovor između vlasti i otkupljivača, jer drugo ništa ne mogu zaključiti iz svega što se događa.

''Cijenu koju su odredili otkupljivači na potpuno nazakonit način (jer su formirali udrugu otkupljivača da bi mogli diktirati cijenom na tržištu što predstavlja zakonom zabranjen monopol) mi ne prihvaćamo, prihvaćamo da po toj cijeni odmah bude isplaćeno i da ta cijena bude akontativna, a preostali iznos da bude uplaćen kada budu provjerene izvozne fakture za svu količinu koja je izvezena, i da po toj cijeni bude određena marža koja će biti ravnomjerna prema otkupljivaču i proizvođaču, gdje ni jedna strana neće moći ostvariti ekstra profit na uštrb druge'', priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close