Ravnatelj SKB Mostar

Kvesić: Sukladno novom kolektivnom ugovoru nećemo moći isplatiti plaće

''Nama nedostaje 600.000 maraka na mjesečnoj razini kako bi mogli poslovati normalno'', upozorava ravnatelj mostarske bolnice.
Gospodarstvo / Novac | 09. 08. 2019. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišna klinička bolnica Mostar nalazi se u teškoj situaciji, a u ovim uvjetima neće moći isplatiti plaće za mjesec srpanj dok se ne osiguraju sredstva za isplatu, tvrdi portal Ero.tel.

U pismu kojeg potpisuje ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić, a koje je poslano vodećim hrvatskim dužnosnicima, spominju se problem sredstava koja nisu dovoljna za normalno funkcioniranje ove zdravstvene institucije.

''Napominjemo da je u protekloj 2018. godini, Vlada HNŽ-a osigurala 97.916,67 KM, a u 2019. još 195.833,30 KM, dok je ZZO HNŽ za 2019. godinu osigurao 155.173,37 KM i ZZO ŽZH 255.000,00 te ukupno povećanje iznosi 606.006,67 KM na mjesečnoj razini. Tako osigurana sredstva predstavljaju nešto malo više od 50 posto potrebni sredstava za dosljednu primjenu Kolektivnih ugovora, bez povećanja koeficijenata složenosti od 0,30 koje moramo obračunati za plaće za mjesec srpanj 2019. godine i dalje. Zbog navedene situacije je SKB Mostar prvo polugodište 2019. poslovala s gubitkom u iznosu od 3.686.977,00 KM'', piše u priopćenju.

Slijedom navedenog, izvještavaju da SKB Mostar neće moći isplatiti plaće za mjesec srpanj sukladno novom kolektivnom ugovoru koji je potpisan prošle godine.

''Svjesni svih mogućih posljedica pozivamo Vas da nam pomognete i da osigurate dodatna sredstva kako ne bi remetili isplatu plaća, redovni rad i kupuno poslovanja SKB Mostar. Ne možemo i ne želimo biti jedini u cjelokupnom lancu koji će preuzeti odgovornost zbog navedene situacije te napominjemo da se ovdje više ne radi o ugroženom redovnom poslovanju, nego i o eventualnoj nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga našim pacijentima/osiguranicima'', stoji u Kvesićevom pismu hrvatskim dužnosnicima.

Ovim povodom portal Ero.tel kontaktirao je ravnatelja Kvesića koji je potvrdio kako je pismo otišlo na adrese hrvatskih dužnosnika, uključujući i predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragana Čovića.

''Nama nedostaje 600.000 maraka na mjesečnoj razini kako bi mogli poslovati normalno. To su sredstva koja su trebali osigurati oni koji su potpisali novi kolektivni ugovor. Mi nećemo moći sukladno tom ugovoru isplatiti plaće djelatnicima jer novca za povećanje nema. Nadam se kako će se nakon ovoga stanje promijeniti i kako će SKB Mostar dobiti sredstva koja su potrebna za normalno funkcioniranje bolnice'', rekao je Kvesić za spomenuti portal.

Očekuje se odgovor sa adresa na koje je Kvesić ovoga tjedna poslao alarmantno pismo.

Kopirati
Drag cursor here to close