Džindić

Kreditna jamstva Vlade FBiH za Blok 7 je zakonita

Kao što je poznato, taj je projekt vrijedan 1,4 milijarde KM. Garancije se, prema navodima Energetske zajednice, odnose na potpisani kredit između „Elektroprivrede BiH" i Izvozno-uvozne banke Kine.
Gospodarstvo / Novac | 18. 10. 2018. u 09:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je za „Dnevni avaz" da nisu točni navodi Energetske zajednice da je Vlada FBiH dala nezakonite garancije na kredit u vezi s gradnjom Bloka 7 TE u Tuzli. 

Kao što je poznato, taj je projekt vrijedan 1,4 milijarde KM. Garancije se, prema navodima Energetske zajednice, odnose na potpisani kredit između „Elektroprivrede BiH" i Izvozno-uvozne banke Kine. 

O tome je Energetska zajednica pisala 15. listopada i članovima Vijeća državnu pomoć, u vezi s državnom podrškom razvoju ovog projekta. U pismu je navedeno da su im dostavljene žalbe Aarhus centra i CEE Bankwatch mreže zbog neslaganja dokumenata o garancijama s pravnom stečevinom Europske unije. 

No, Džindić pojašnjava da je Vlada FBiH uradila sve što je trebala i da nema govora da se ovaj postupak obustavi ili odgodi. 

''Sada je sve na Energetskoj zajednici i Vijeću za državnu pomoć. To je do njih. Što se tiče Vlade FBiH, mi idemo dalje, tu nema stajanja. Pa i Agencija je u utorak dala saopćenje kao odgovor na pismo Energetske zajednice u kojem tvrdi da su sve uradili po zakonu i o tome ih i obavještavaju'', kaže Džindić. 

On je ocijenio da je Blok 7 strateški projekt i da svako njegovo kočenje može dovesti do ozbiljnih posljedica na energetski sektor u Federaciji. 

''Zato i kažem da Vlada ide dalje i da je sve urađeno uz potrebne saglasnosti. Ovo govorim jer rudari najavljuju izlazak na ulice ako se ovaj strateški korak ne završi. Već imamo informacije da se spremaju za takav scenarij'', rekao je Džindić za "Avaz". 

Vijeće za državnu pomoć povodom pisma Energetske zajednice navelo je da je odluka donesena u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH i s Uredbom o namjeni i kriterijima za dodjelu državne pomoći u Federaciji BiH. Vijeće navodi i da eventualno kršenje Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice može biti utvrđeno samo u postupku pred tom institucijom u skladu s njenim pravilima za rješavanje sporova.

Kopirati
Drag cursor here to close