Pašić tvrdi

Konačno! Banke će dati kreditne olakšice svojim klijentima

Prvi princip odnosi se na pružanje maksimalne pomoći onima koji su ugroženi ovim virusom bez obzira o kojoj se grupi klijenata radi
Gospodarstvo / Novac | 26. 03. 2020. u 14:56 Fena
Pašić: Banke će dati kreditne olakšice svojim klijentima
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Sanela Pašić kazala je u četvrtak na press-konferenciji u Sarajevu da su banke u BiH i više nego svjesne problema u kojem se nalazimo i udara koji ekonomija doživljava nakon pojave novog koronavirusa Covid-19.

''Banke žele i bit će partneri svojim klijentima, pravnim subjektima i fizičkim osobama, kao i Vladi, Udruženju poslodavaca i našem supervizoru u nadilaženju ovih problema tako što ćemo dati kreditne olakšice svojim klijentima'', najavila je Pašić.

Dodala je da je njihov supervizor propisao osnovni okvir u kojem bi se te olakšice trebale definirati, a odluka će stupiti na snagu već danas ili sutra. Zadatak bankara je da u sljedećim danima na osnovu tog okvira precizno definiraju njegovu sadržinu.

To će značiti da će banke trebati dati odgovore kome se i na koji način daje modifikacija i proces je veoma kompliciran zbog čega će biti potrebno nekoliko dana da se taj posao okonča, a poštovat će se nekoliko principa u odlukama.

Prvi princip odnosi se na pružanje maksimalne pomoći onima koji su ugroženi ovim virusom bez obzira o kojoj se grupi klijenata radi, dok je drugi princip zadržati fokus na zdravlju klijenata jer kada se dogovaraju novi ili mijenjanju postojeći krediti to podrazumijeva odlazak u banku te je namjera oprostiti te aktivnosti.

''Treći princip je održavanje bankarskog sektora koji kao i svaki drugi doživljava usporavanje prihoda i krizu te davanje olakšica znači dodatno preuzimanje tereta iz ekonomije, ali to mi želimo i možemo uraditi jer imamo dobar kapital i likvidnost'', pojasnila je Pašić.

Kada banke definiraju sve uvjete koristit će sve svoje resurse koje koriste za komuniciranje s klijentima da objasne novonastalu situaciju i postupak na najlakši mogući način, zbog čega je i zamolila za strpljenje jer će za to biti potrebno vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close