De La Rue

Kompanija koja tiska novac za 140 zemalja svijeta na rubu bankrota

Engleska kompanija De La Rue priopćila je kako je na rubu kolapsa, a radi se o kompaniji koja tiska novac za ukupno 140 država.
Gospodarstvo / Novac | 26. 11. 2019. u 22:00 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleska kompanija De La Rue priopćila je kako je na rubu kolapsa, a radi se o kompaniji koja tiska novac za ukupno 140 država.

Rukovodstvo kompanije priopćilo je kako je aktiviralo plan sanacije poslovanja koji ne daje očekivane rezultate.

U priopćenju se navodi da kompaniji prijeti i proglas bankrota.

Kompanija sa 2.500 uposlenih tiska novac za 140 središnjih banaka u svijetu, uključujući i britansku Središnju banku (BoE).

U prethodnih šest mjeseci kompanija je zabilježila gubitak u iznosu od 9,2 milijuna funti (11,84 milijuna dolara), a dug kompanije je u drugoj polovici ove godine porastao na 170,7 milijuna funti (220 milijuna dolara).

Nakon priopćenja, dionice kompanije De La Rue izgubile su 20,6 posto vrijednosti na burzama.

De La Rue je u posao tiskanja novčanica ušla daleke 1860. godine kada je to radila za Mauritanius, a trećina novca koji je trenutno u opticaju u svijetu je izašao iz printera te posrnule kompanije. Kompanija tiska i putovnice za 40 država.

U posrnulom engleskom gigantu nadali su se da bi stabilizaciju poslovanja mogli ostvariti tiskanjem novih britanskih putovnica nakon što ta zemlja napusti Europsku uniju, ali taj posao je na tenderu dobila konkurentska kuća Gemalto.

Kriza u kompaniji eskalirala je nakon što joj dug od 18 milijuna funti (23,17 milijuna dolara) nije platila Venezuela.

Kopirati
Drag cursor here to close