Kako kome paše

Kome vjerovati: Padamo li ili se dižemo?

Novalić je rekao kako broj zaposlenih u FBiH čini 65 posto od broja zaposlenih u cijeloj državi i da to govori da je FBiH ekonomska kičma države.
Gospodarstvo / Novac | 07. 11. 2019. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer FBiH Fadil Novalić pozdravio je činjenice iznesene u izvještaju Poreske uprave FBiH za razdoblje siječanj - listopad 2019. koje, kako se navodi, svjedoče o snažnom povećanju javnih prihoda i ekonomskom rastu u FBiH.

''Činjenica da je u prvih deset mjeseci ove godine prikupljeno 4,3 milijarde KM, što je za dvije milijarde više nego u RS. Također, to je za 96,9 miliona KM više nego za isto razdoblje prošle godine u FBiH, što dokazuje intenziviranu ekonomsku aktivnosti u FBiH, jer samo ekonomija koja raste može da povećava i javne prihode u navedenoj mjeri'', izjavio je za Fenu Novalić.

Ekonomski rast, ističe on, potvrđuje i brojka o trenutnom broju zaposlenih u FBiH (536.000), što je 11.000 više zaposlenih nego u listopadu 2018. godine.

''Navedeni podaci Poreske uprave FBiH ukazuju da broj zaposlenih u FBiH čini 65 posto od broja zaposlenih u cijeloj državi, što govori da je FBiH ekonomska kičma države. Uz formiranje nove Vlade FBiH i provedbu novih reformi, FBiH ima priliku da zabilježi još snažniji ekonomski rast i povećanje životnog standarda, zbog čega svi politički akteri u FBiH treba da pruže podršku ovim procesima koji će, umjesto isprazne politizacije, donijeti konkretne ekonomske benefite građanima'', ističe Novalić.

No, s druge strane, Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za Večernji list je rekao kako je od 2015. stalno prisutan pozitivan gospodarski trend sada, po podacima za prvih devet mjeseci ove godine, usporen ili čak zaustavljen.

 


''Rezultati bi sigurno bili bolji i brže ostvareni da imamo funkcionalniji ustavni okvir i državu u kojoj su svi narodni jednakopravni. Ovako međusobno nepovjerenje i čuvanje 'zauzetih' pozicija nad kojima visi znak privremenosti, usporava procese, odgađa ili potpuno blokira donošenje određenih zakona i strateških dokumenata neophodnih za povlačenje sredstava iz fondova EU, usvajanje europskih standarda i jačanje konkurentnosti bh. gospodarstva. Od 2015. stalno prisutan pozitivan gospodarski trend sada je, po podacima za prvih devet mjeseci ove godine, usporen ili čak zaustavljen. To se može dovesti u vezu i s aktualnom političkom situacijom uz druge utjecaje koji su uglavnom vanjskog karaktera'', istaknuo je Mato Franjičević.

Podsjećamo, ranije je objavljeno kako ekonomski rast u BiH u ovoj godini neće biti 3,1 posto, kako je to Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao u travnju, već svega 2,8 posto, pokazuju najnovije procjene MMF-a.

Time smo, prema ovim procjenama, došli do dodatno obeshrabrujućih procjena, pogotovo ako se uzme u obzir da nam je ova međunarodna institucija prije godinu dana predviđala rast od 3,5 posto u 2019.

Kopirati
Drag cursor here to close