Jadnici

Kome nema krize?

Član 9 kaže da izabranim dužnosnicima tijekom mandata primanja ne mogu biti smanjena niti povećana. I to je zacementirani propis.
Gospodarstvo / Novac | 14. 06. 2020. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hoće li biti novca za izbore odlučit će političari. Na isti način kao što su odlučili da na svojim plećima ne žele i neće osjetiti teret pandemije koronavirusa'', navodi Federalna televizija.

FTV izvještava kako će političari ''bez konkretnih programa očekivati glasove birača, istih onih koji su u vrijeme pandemije ostali bez posla i mogućnosti da zarade''.

''Iako nisu zasjedali gotovo dva mjeseca uredno su naplatili paušale, plaće, naknade. I većina njih tu ne vidi ništa sporno jer, naprosto, sve je po zakonu. A zakon oni nikada ne bi prekršili'', kaže se u prilogu.

Paravan iza kojeg se zastupnici kriju, pravdajući činjenicu da nijednu marku od svoje plaće službeno i institucionalno nisu ponudili tijekom pandemije je Ustav BiH. Točnije, Član 9, koji kaže da izabranim dužnosnicima tijekom mandata primanja ne mogu biti smanjena niti povećana. I to je zacementirani propis. Pokušaj za izmjenu Člana također je propao.

Isti paravan, zvani Ustavni propis, postoji i na federalnoj razini. FTV napominje kako nije bilo pokušaja za njegovu izmjenu. Ali jeste sličnih inicijativa za smanjenje primanja koji nemaju karakter plaće.


''Teret krize moraju podnijeti svi, rečenica je na kojoj je počivala bh. borba s pandemijom. Da je nisu podnijeli svi, potpuno je jasno, kao što je još jednom pokazano da solidarnosti onih s vrha s onima s kojima žive u stalnoj krizi, nema'', navela je televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close