Štete od pandemije

Koliko košta jedan dan zatvaranja u BiH?

Prema mišljenju ekonomista, ova godina će u poslovnom smislu zbog indolentnog ponašanja naših političara biti znatno teža od prošle.
Gospodarstvo / Novac | 03. 04. 2021. u 20:48 Bljesak.info
Koliko košta jedan dan zatvaranja ?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa državu i građane Bosne i Hercegovine do sada je izravno i neizravno koštala desetak milijardi maraka. Procjene ekonomista su da jedan dan djelomičnog zatvaranja gospodarstvo košta između 5 i 10 milijuna maraka. Za liječnike ograničavanje i potpuna zabrana rada pojedinih djelatnosti u ovom trenutku su jedini način da se spriječi kolaps zdravstvenog sustava.

Pandemija koronavirusa utiče na cjelokupno gospodarstvo, ali su daleko teže njene posljedice na male obrte, zanatlije, turizam i ugostiteljstvo nego na veće sustave. Hedija Suzana Halilović, vlasnica picerije u Banja Luci, ne radi već dva tjedna. Na nagovor svojih radnika sutra će pokušati sa šalterskom prodajom i dostavom. Nije sigurna da će se na ovaj način pokriti troškovi i moći isplatiti plaće.

“Ovo je strašno. Ja mislim da je ovo strašno i da moji radnici neće znati za 10 dana kako da sebi kupe kruh i mlijeko. Eto prosto rečeno opstanak je u pitanju. Nije više u pitanju hoćemo li imati goriva u autu, hoćemo li kupiti cigarete, popiti kavu. Nećemo imati za hranu,“ rekla je Halilovićeva.

Mjere koje se donose u cilju sprečavanja širenja pandemije vjerojatno su najviše pogodile ugostitelje koji su u zadnjih godinu dana morali otpustiti nekoliko tisuća radnika. Sada je, kažu, ugrožena egzistencija cijelog ovog sektora i preostalih zaposlenih u njemu.

“Mi smo baratali cifrom negdje oko 12-13 tisuće izravno zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i turizma. Sada je spalo na 10 tisuća, a neizravno obitelji sigurno 30 do 40 tisuća živi što u raznim oblastima koje su vezane isključivo za ugostiteljstvo,” istaknuo je iz Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca” Goran Kurtinović.

Ekonomija ili zdravlje građana. Za liječnike nema dileme. Zdravlje i ljudski životi nemaju cijenu. Ali, za stavljanje pandemije pod kontrolu, poručuju, nisu dovoljne samo mjere.

“Mjere same epidemiološke, imunološke, profilaktičke su limitirane. Samo uz cjepivo zajedno kad homogeno djeluju, kad aktivno djeluju, to je moćno oružje  u zaustavljanju pandemije Covid-19. Same mjere mogu donekle donijeti rezultate, ali ne mogu same,” istaknuo je predsjednik Udruge imunologa BiH Jasenko Karamehić.

Kolike su financijske štete od pandemije nitko ne zna. Prihodi od PDV-a, carina i nameta bili su manji za 700 milijuna KM. Gubici kompanija mjere se milijardama maraka. Bez posla su ostale deseci tisuća radnika. Prema mišljenju ekonomista, ova godina će u poslovnom smislu zbog indolentnog ponašanja naših političara biti znatno teža od prošle.

„Teško je raditi precizne procjene troškova ove krize na dnevnoj razini međutim vjerojatno je da je to u nekom rasponu od 5-10 milijuna KM dnevno. Vjerojatno troškovi će na kraju biti i veći uzimajući u obzir da je riječ o globalnoj krizi,“ kazao je ekonomski analitičar Adnan Čavalić.

Nezadovoljni jučerašnjim zaključcima Štaba za vanredne situacije, kojima je produžena zabrana rada lokalima za još sedam dana, dok je tržnim centrima dozvoljen rad od 5. travnja, ugostitelji su za ponedjeljak u 17 sati najavili mirno prosvjedno okupljanje u Banja Luci, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close