Naplata doprinosa

Koliko je RS strpala u blagajnu

Naplata doprinosa u razdoblju siječanj – kolovoz ove godine iznosila 1.034 milijarde KM, od čega je za Fond MIO naplaćen 585,1 milijuna maraka…
Gospodarstvo / Novac | 04. 09. 2019. u 14:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Republike Srpske je u proteklih osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila ukupno 1,6 milijardi maraka, što je za 51,5 milijuna KM ili tri posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nastavljen je, navode u priopćenju, snažnog rasta prihoda od doprinosa, koji su već za osam mjeseci premašili milijardu KM, što predstavlja rekordnu naplatu doprinosa za to razdoblje godine od osnivanja Porezne uprave RS.

Razlozi veće naplate doprinosa od početka ove godine su povećanje broja obveznika doprinosa-zaposlenih u RS. Po evidencijama Poreske uprave RS, 1. kolovoza ove godine registrirano je 298.455 obveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje, dok je lani taj broj iznosio 289.039.

Povećanja plaća

Jedan od razloga je i povećanje plaća radnicima u prosvjeti i MUP-u RS, ali i povećanje minimalne zarade zaposlenim u RS, kao i svakodnevne aktivnosti koje Porezna uprava poduzima u okviru svoje nadležnosti kroz redovnu naplatu i terenske kontrole.

''Smatramo da je na ovakve pokazatelje, pored dobre makroekonomske situacije u RS u ovoj godini, utjecao i niz mjera Vlade RS na rasterećenju gospodarstva i poboljšanja položaja radnika, od kojih je jedna svakako i povećanje neoporezivog dijela plaće na 500 KM'', navodi se u priopćenju iz entitetske Porezne uprave.

Preciziraju da je naplata doprinosa u razdoblju siječanj – kolovoz ove godine iznosila 1.034 milijarde KM, od čega je za Fond MIO naplaćen 585,1 milijuna maraka ili 33,6 milijuna KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja prikupljeno 371,7 milijuna maraka što je više za 25,5 milijuna maraka u odnosu na usporedno razdoblje.

Neoporezivi dio plaće

Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po šest, odnosno sedam posto.

Naplata izravnih poreza je u tom razdoblju iznosila 339,6 milijuna maraka, što je za šest posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 128,7 milijuna KM ili 37,4 milijuna maraka manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plaće na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS. Međutim, porez na dobit je u prvih osam mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 181,1 milijun KM, što je za 13,7 miliona maraka ili devet posto više nego u istom razdoblju lani.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, naplata je iznosila 18,8 milijuna KM, što je za oko 390.000 KM manje nego u istom razdoblju 2018.

Kopirati
Drag cursor here to close