Bljesak.info doznaje

Kolike su plaće službenika Grada Mostara?

Zanimalo nas je i koliko Grad Mostar izdvaja za svoje službe
Gospodarstvo / Novac | 18. 10. 2019. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar broji pet odjela. Uz čelnike tih Odjela, tu su i rukovoditelj gradskih upravnih organizacija, rukovoditelji posebnih službi, šef službe unutarnjeg nadzora i tajnik Gradskog vijeća. Njihova osnovna plaća, kako doznaje Bljesak.info, iznosi po 2 tisuće 46 maraka.

Zanimalo nas je i koliko Grad Mostar izdvaja za svoje službe, kojih broji 17.  Šefovima tih službi osnovna plaća je po tisuću i 815 KM. Šefovima unutarnje organizacijske jedinice u gradskoj upravnoj organizaciji, te šefovima uže organizacijske jedinice u sastavu službe plaća je po 1.485 marka.

Plaće inspektora

Mostar, kako je navedeno na internetskim stranicama Grada ima urbanističko-građevinske inspektore, komunalne inspektore, inspektore zaštite okoliše, sanitarne inspektore, tržišne inspektore, turističko-ugostiteljske inspektore, veterinarske inspektore, poljoprivredne inspektore i inspektore za ceste, čija je osnovna plaća po 1.419 KM, isto kao i stručnim savjetnicima.

Viši stručni suradnik ima osnovnu plaću 1.287 maraka, dok stručni suradnik ima 60 maraka manju plaću.

Visinu osnovne plaće Grad Mostar isplaćuje prema utvrđenoj osnovici, koja se množi sa koeficijentima koji su donijeti u lipnju 2012. godine.

Dogovori sa sindikatom

Svake godine sindikat se s gradonačelnikom treba dogovoriti oko visine osnovice, a ona je ove godine 330 maraka.

''Za svaku proračunsku godinu gradonačelnik Grada Mostara i Sindikalno vijeće Grada Mostara zaključuju sporazum, kojim se utvrđuje visina osnovice za obračun plaća. Ukoliko se gradonačelnik i sindikat ne dogovore o visini osnovice, ranije dogovorena osnovica ostaje na snazi dogovora, a najduže do 90 dana. Za 2019. godinu utvrđena je osnovica za obračun plaća u iznosu od 330 KM'', rečeno je za Bljesak.info iz Grada Mostara.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji će u prosincu ove godine obilježiti 15. rođendan na svojoj trenutnoj funkciji, prema imovinskoj kartici iz 2008. godine ima mjesečnu plaću 3.050 maraka

Mogućnost dodatnih naknada

Uz osnovnu plaću, zaposlenici Gradske uprave imaju mogućnost rada u različitim povjerenstvima, vijećima, odborima, radnim skupinama i drugim tijelima, za što se dobiva dodatna naknada. Ona je u Gradu Mostaru regulirana federalnim zakonom, na što je gradonačelnik 2017. godine donio naputak o obveznoj primjeni.

Također, zaposlenici Grada imaju pravo i na isplatu regresa, a njegova visina utvrđena je odlukom gradonačelnika iz 2009. godine.

Foto: Bljesak.info / Naputak gradonačelnika Bešlića

''Odobrava se isplata novčanih sredstava zaposlenicima Gradske uprave Grada Mostara na ime akontacije naknade za korištenje godišnjeg odmora (regresa) u visini od 50 % od prosječne plaće u Federaciji BiH prema posljednjem objavljenom statističkom podatku'', stoji u odluci.

Inače, Grad Mostar tijekom 2019. godine, kako je navedeno u ovogodišnjem proračunu, za bruto plaće i naknade troškova svojih zaposlenika izdvaja 14.916.000 maraka. 

Kopirati
Drag cursor here to close