Ministarstvo financija HNŽ

Što je sa serverom zbog kojeg su 'pale' plaće

Sve će se vratiti u kolotečinu uz plaću za mjesec svibanj.
Gospodarstvo / Novac | 04. 06. 2021. u 12:20 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijela priča oko kašnjenja plaća i doprinosa za proračunske korisnike, bit će završena s isplatom plaća za mjesec svibanj, poručuju iz Ministarstva financija Vlade Hercegovačko-neretvanske županije gdje se zbog kvara na serveru izgubila baza od 6.000 proračunskih korisnika, koji su cijelo vrijeme dobivali akontaciju na razini mjeseca veljače.

Server u funkciji, posljednje provjere baze

Prema riječima djelatnika iz Ministarstva financija Hercegovačko-neretvanske županije, novi server je u funkciji, a kada je baza u pitanju vrše se posljednje provjere.

''Bitno je istaknuti kako će svi oni koji nisu dobili plaće za ožujak i travanj, a tu se misli na zastupnike u Skupštini, zaposlenike po ugovoru, pripravnike koji rade u Vladi i tijelima Vlade, s današnjim datumom dobiti svoje plaće. U tijeku je i proces zadnjih radnji kako bi se isplatila razlika svima onima koji su već dobili plaće, ali im je potrebno isplatiti razliku za mjesec ožujak i travanj'', rekli su za Bljesak.info iz Ministarstva.

Kažu da ''imamo jasnu situaciju'' - jedan dio ljudi je dobio plaću, ali bila je akontacija na razini drugog mjeseca, a jedan dio korisnika nije dobio plaću.

''Oni koji nisu  dobili plaću, njima će s današnjim danom biti isplaćena plaća; a oni koji su dobili plaću a treba im se obračunati razlika, taj proces je u velikoj mjeri okončan. Doprinosi za zdravstvo su uplaćeni za mjesec ožujak, za sve, isto tako su pripremljeni nalozi i za mjesec travanj'', poručili su iz Ministarstva, uvjereni da će do početka sjedećeg tjedna biti uplaćeni  doprinosi za zdravstvo, za sve.

Sve gotovo s isplatom za svibanj

''Vrše se zadnje provjere da se uplate i svi doprinosi i plaća za proračunske korisnike. Cijela ova priča i sve ove poteškoće koje smo imali konačno će biti okončane u cijelosti 11. ili najkasnije 14. lipnja; kada će biti uplaćeni puni iznos plaća za mjesec svibanj za sve proračunske korisnike'', kažu iz ministarstva podcrtavajući da bi do tada trebala biti riješena sva pitanja i razlike za ožujak i travanj i doprinosi koji, eventualno, nisu uplaćeni.

Inače, odgovarajući nam tko će odgovarati za ovu grešku, iz Vlade HNŽ-a je rečeno kako je Ministarstvo financija postupilo prema zaključku Vlade HNŽ-a, te je utemeljilo povjerenstvo koje ima za zadaću napraviti cjelovitu analizu toga što se zapravo dogodilo.

To povjerenstvo, kažu radi svoj posao, a kada ga budu okončali oni će o svom nalazu izvijestiti Ministarstvo financija koje je, po zaključku, dužno izvijestiti o tomu Vladu koja će nakon cjelovitog izvještaja izvijestiti javnost o tome što se zapravo dogodilo.

Podsjetimo, kvar na serveru za obračun plaća, koji se nalazi u prostorijama Ministarstva financija, uočen 29. 3. 2021. godine, nakon čega se, kako su nam ranije rekli iz Ministarstva financija, pristupilo pokušaju ovlaštenog servisera da isti osposobi i stavi u funkciju.

''Nakon što se poslije niza pokušaja postojeća baza nije uspjela popraviti pristupili smo prijedlogu Odluke prema Vladi HNK za nabavku novog servera, što je i urađeno 31. 3. 2021. godine. Nakon što smo konzultirali firmu Katarina d.o.o., koja je izabrani ponuđač za nabavku servera, isti nam je isporučen dana 9. 4. 2021. godine'', poručeno je ranije iz Ministarstva financija.

Kopirati
Drag cursor here to close