Pitanje

Troškovi rastu, primanja ostaju ista: Kako 'običan' čovjek to može preživjeti?

Troškovi života rastu, a primanja se ne povećavaju u istom obujmu.
Gospodarstvo / Novac | 14. 02. 2021. u 09:41 Bljesak.info
Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH rastu tiho i prikriveno

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH rastu tiho i prikriveno. Troškovi života su gotovo udvostručeni, a prosječna primanja građana nisu dovoljna za najosnovnije potrebe.

Analize pokazuju da će poskupljenja uskoro dovesti do velikog pada standarda potrošača, javlja BHRT.

Postavlja se pitanje – Kako će obični čovjek preživjeti? To je sa posljednjim očitim poskupljenjima namirnica neophodnih za život, danas – u ovom vremenu gotovo i nemoguće.

Potrošačka korpa za mjesec siječanj ove godine iznosila je više od dvije tisuće maraka, što je za 180 maraka skuplje nego je to bilo krajem prošle godine. I dalje tihi porast cijena osnovnih životnih namirnica, oko 20 do 30 pfeninga su skuplje nego u prethodnoj godini. 

Skuplja je i kava, brašno, mliječni proizvodi, u proteklih osam mjeseci do 30 posto, ističu iz Udruženja za zaštitu potrošača. Prosječna plaća ne pokriva ni 50 posto potrošačke korpe što znači da većina građana ne može priuštiti ni najnosnovnije.

Snežana Šešlija, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Doboj kazala je kako se plaće i mirovine ne povećavaju više od jedan do dva posto, ''ono što je najveći udar na kućni budžet potrošača jeste nesrazmjerno, ali i neprimjetno povećanje. Ta poskupljenja zaista će dovesti do izuzetno velikog pada standarda svih potrošača''.

Građanima će trebati više novca i za kupovinu mesa, s obzirom da se očekuju veće cijene i ove namirnice.

Edin Jabandžić, potpredsjednik Udruženja peradara BiH ističe kako će zbog poskupljenja hrane stočne, ne samo pileće meso, nego i sva druga mesa morati poskupiti, ''jer je udio hrane u cijeni gotovog proizvoda preko 80 % i to je nažalost nešto što nas očekuje vrlo brzo''.

Danas za isti iznos novca možete kupiti mnogo manje proizvoda nego što ste mogli prethodnih godina. Troškovi života rastu, a primanja se ne povećavaju u istom obujmu.

Kopirati
Drag cursor here to close