Kome koliko?

Kako će se dijeliti pomoć u BiH?

U skladu s ovom odlukom, federalni dio pomoći bit će raspoređen u jednakom omjeru na Federaciju BiH i 10 kantona, i to po 50%.
Gospodarstvo / Novac | 16. 04. 2020. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donio je Odluku o principima raspodjele materijalne i financijske međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje.

Prema Odluci, međunarodna pomoć za zaštitu i spasavanje se dijeli po principu utvrđenom u postotcima 62% za Federaciju Bosne i Hercegovine, 38% za Republiku Srpsku, te po 0,5% ove pomoći Federacija BiH i Republika Srpska dodjeljuju Brčko Distriktu BiH.

U skladu s ovom odlukom, federalni dio pomoći bit će raspoređen u jednakom omjeru na Federaciju BiH i 10 kantona, i to po 50%.

Raspodjelu međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje prema utvrđenim procentima vršiće Savjet ministara BiH, a na prijedlog Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spasavanje, navedeno je nakon sjednice Vijeća ministara.

Također, Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o Inicijativi za korištenje instrumenta Makrofinancijske podrške Europske komisije Bosni i Hercegovini i dalo suglasnost da Bosna i Hercegovina pristupi ovoj inicijativi.

Priopćeno je kako je Vijeće ministara BiH suglasno s pismom koje je predsjedatelj Vijeća, radi rokova koje je definisala Europska komisija i potrebe za hitnošću u postupanju, uputio Europskoj komisiji – Direktoratu za ekonomske i financijske poslove o namjeri i interesu BiH za korištenje Makrofinancijske podrške Europske komisije BiH.

''Radi se o kreditnim sredstvima s povoljnom kamatnom stopom, a osnovni preduvjet za njihovo korištenje je zaključen aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom. Iznos, tranše i uvjeti kredita bit će dogovoreni u narednom periodu'', navelo je Vijeće ministara nakon sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close