Zanima li koga?

Kad Mostar dijeli plaće

Odlukom o izvršenju proračuna nisu utvrđeni osnovica i bod za obračun plaća, a što je obveza prema Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.
Gospodarstvo / Novac | 03. 12. 2021. u 11:07 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koeficijenti utvrđeni Odlukom o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara za radna mjesta glavnog savjetnika, šefova službi u sastavu odjela, stručnih savjetnika i određenih namještenika, nisu usuglašeni s koeficijentima propisanim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Stoji to u revizorskom izvješću o financijskom poslovanju Grada Mostara za prošlu godinu, a koji će se naći pred mostarskim vijećnicima na sljedećoj sjednici.

Zakon kaže…

Naime, bruto plaće i naknade plaća iskazane su u iznosu od 12.427.930 KM, a sporazumom o osnovici za obračun plaća za fiskalnu 2019. godinu za državne službenike i namještenike, čiji su potpisnici predstavnici sindikalne organizacije i gradonačelnik, dogovorena je osnovica za obračun u visini od 330 KM, koja se primjenjivala i u 2020. godini.

No, Odlukom o izvršenju proračuna nisu utvrđeni osnovica i bod za obračun plaća, a što je obveza prema Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Zakon kaže da se koeficijenti i platni razredi zaposlenih u organima vlasti grada utvrđuju odlukama gradskog vijeća o plaćama i naknadama u gradskim organima vlasti, kao i da se prilikom utvrđivanja koeficijenata za izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike u gradskim organima vlasti ne mogu utvrditi veći koeficijenti od koeficijenata utvrđenih u članu 9. ovog Zakona, te da se trebaju propisati isti koeficijenti za ista radna mjesta u okviru istih platnih razreda za državne službenike i namještenike.

Prekovremeno

''Konstatiramo da platni razredi i koeficijenti za imenovana lica, državne službenike i namještenike u Gradu nisu usklađeni s platnim razredima i koeficijentima utvrđenim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH. Uvidom u obračun plaćama i naknada konstatirali smo da se pojedinim zaposlenicima obračunavaju dodaci na plaću (do 20%) na osnovu rješenja/odluka gradonačelnika za privremeno obavljanje poslove drugog radnog mjesta (rješenja iz 2018. godine i 2019. godine) i za povećan obujam posla i potrebe konstantnog rada izvan radnog vremena (rješenja iz 2015. godine). Za privremeno obavljanje poslova drugog radnog mjesta rukovoditelj organa je obvezan donijeti posebno rješenje, za svaki mjesec pojedinačno, kako je to propisano članom 23. stav 6) Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, kojim se osnovna plaća državnog službenika i namještenika može uvećati do 20% za period u kome pored svog radnog mjesta privremeno obavlja i poslove drugog radnog mjesta. S obzirom na to da se pojedinačna rješenja nisu donosila svaki mjesec, te se dodatak na plaću isplaćivao duži period, ne možemo potvrditi da se radi o privremenom obavljanju poslova drugog radnog mjesta, te uvećanje plaće po ovom osnovu nije u skladu sa članom 23. stav 6) Kolektivnog ugovora'', navodi se u izvješću.

Revizori ističu kako pravo na dodatak plaće po osnovu prekovremenog rada zaposlenik ima razmjerno trajanju tog rada, zbog čega obračun dodatka za prekovremeni rad nije vršen u skladu s Odlukom o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara.

3.300 KM plaće

U izvještaju se navodi kako je najviša neto plaća (bez minulog rada) iznosila 3.300 KM, a najniža 644 KM.

Mutno je bilo, kaže izvještaj, i s radnim vremenom, Naime, radno vrijeme državnih službenika i namještenika uređeno je Pravilnikom o radnim odnosima državnih službenika i namještenika Gradske uprave Grada Mostara.

''Do izmjena ovog Pravilnika od 21. 12. 2020. godine odredbe o radnom vremenu bile su usklađene sa Zakonom o radu, s obzirom na to da pauza nije ulazila u radno vrijeme. Međutim, njegovom izmjenom utvrđeno je da puno radno vrijeme državnih službenika i namještenika traje 40 sati sedmično, raspoređeno u pet osmosatnih radnih dana u tjednu, s pauzom od pola sata dnevno, zbog čega Pravilnik nije usklađen s odredbama Zakona o radu'', navedeno je.

Ocjenjivanje

I kad je u pitanju ocjenjivanje državnih službenika utvrđene su nezakonitosti.

Ocjenjivanje namještenika nije vršeno, iako je to predvedeno Zakonom o državnoj službi u FBiH, Zakonom o namještenicima u organima državne službe u FBiH i Pravilnikom o ocjenjivanju rada državnih službenika u tijelima državne službe u FBiH.

Plaće inspektorima

Podsjećamo, nedavno je presudom Općinskog suda u Mostaru po tužbi mostarskih inspektora protiv Grada zaključeno kako je Grad Mostar diskriminirao i potplaćivao svoje inspektore.

Kako smo pisali, presudom je utvrđeno da je Grad Mostar povrijedio pravo šefu Službe za inspekcijske poslove i inspektorima spomenute službe na jednako postupanje tako što ih je Odlukom o plaćama i naknadama i propisivanjem odredbe o dodatku na plaću u visini od 10 posto zbog posebnih uvjeta rada stavio u nepovoljniji položaj u odnosu na druge zaposlenike Grada Mostara raspoređenih na radnom mjestu inspektori, u nepovoljniji položaj u odnosu na druge zaposlenike Grada Mostara koji imaju dodatak na placu po osnovi posebnih poslova rada kao i u odnosu na druge inspektore u drugim općinama i gradovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Premještanja

Isto tako, pisali smo, a da se nitko počešao nije, kako su premještaji službenika u Gradskog upravi vršeni mimo zakonskih procedura. Tako zakon kaže da se premještaj može koristiti za rukovodeće i druge službenike koji se nalaze u istom organu državne službe.

No, kako smo pisali, u mostarskoj Gradskoj upravi se, mimo zakona i zakonske procedure, stručni suradnici promiču na pozicije viših stručnih suradnika, viši stručni suradnici na pozicije stručnih savjetnika, a stručni savjetnici u šefove službi. Pojedini službenici premještaju se s radnog mjesta višeg stručnog suradnika na radno mjesto šefa službe čime se preskače jedan rang u službi. Neki službenici ostaju na svojim radnim mjestima bez mogućnosti unapređenja. Ova premještanja su mogla biti učinjena, iako se tadašnje vodstvo Grada pozivalo na pravilnik donesen u vrijeme godišnjih odmora 2018. godine, samo uz suglasnost Gradskog vijeća.

 

Kopirati
Drag cursor here to close