Gladne nahrani

Kad jedu političari: Nama poskupljenje, njima 'džaba'

U revizorskom izvještaju za Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH navodi se da se od 2009. godine nisu mijenjale cijene u restoranima i bifeima u zgradama i prostorijama koje koriste institucije Federacije
Gospodarstvo / Novac | 20. 08. 2021. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine posljednjih nekoliko mjeseci suočavaju se s konstantnim poskupljenjem hrane, međutim, to se, izgleda, ne odnosi na parlamentarce i službenike u Parlamentu Federacije BiH.

Naime, u revizorskom izvještaju za Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH navodi se da se od 2009. godine nisu mijenjale cijene u restoranima i bifeima u zgradama i prostorijama koje koriste institucije Federacije, prenosi Avaz.

''Cijene su određene cjenovnikom ugostiteljskih usluga koji je donio direktor Službe u veljači 2009. godine, po pribavljenom pozitivnom mišljenju Federalnog ministarstva trgovine i uz dobivenu suglasnost Vlade Federacije BiH. Služba primjenjuje normative utroška materijala (za hranu i kavu) koje je direktor donio u lipnju 2009. godine'', konstatirali su revizori.

Međutim, na tome se priča ne završava. Osim toga što se radi o cjenovniku iz 2009. godine, koji je na snazi i danas, revizori su utvrdili da su i te cijene prethodno sačinjene na bazi kalkulacija te, na osnovu provedenih postupaka javnih nabavki i podataka navedenih u tenderskoj dokumentaciji, ne mogu potvrditi da su ulazni podaci za kalkulaciju relevantni.

Cijene iz svibnja

Federalni revizori nalažu kako Služba treba izraditi analizu financijskog poslovanja Servisa za pružanje ugostiteljskih usluga i tržišnu analizu cijena usluga kako bi dobila potrebnu suglasnost za izmjene cjenovnika i kako bi opravdala predložene kalkulacije cijena u pogledu stvarne cijene i pokrića dijela troškova iz ugostiteljske djelatnosti.

S druge strane, sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za srpanj ove godine iznosi 2.070,79 KM i za 27,45 KM je skuplja od potrošačke košare za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za svibanj ove godine iznosila je 982 KM i za osam KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,42 posto. Dakle, ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne da bi se pokrili osnovni troškovi življenja u FBiH.

Tužbe za skoro 4 milijuna

Nadalje, revizori su naveli da su, kada je riječ o radu Službe za zajedničke poslove, u tijeku sudski postupci za naplatu potraživanja od zakupnina za 72 korisnika poslovnih prostora za koje ukupni tužbeni zahtjevi iznose 3.942.906 KM.

''U ovim sudskim postupcima većina zakupaca su fizičke osobe. Bez obzira na to što su korisnici poslovnih prostora tuženi, njih 16 koristilo je prostore i u revidiranoj godini'', naveli su revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close