Korupcija za pet!

Junak Grabo u epizodi 'Zidovi nemaju oči'

'Zidovi nemaju oči' – naziv je pete epizode u nizu od deset kratkih animiranih filmova o korupciji u našem društvu nastalih u produkciji Sektora 51
Gospodarstvo / Novac | 03. 07. 2019. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako u Bosni i Hercegovini ima, ne velik broj, onih koji se odluče prijaviti korupciju, prijave često ne padaju na plodno tlo.

Pitanje je, dakle, isplati li se prijaviti korupciju, jer oni koji ju prijave, riskiraju da budu kažnjeni umjesto onih koji krše zakon. S druge strane, a pokazat će nam to i junak Grabo, postoje oni koji korupciju prijavljuju samo kako bi sebe pozicionirali na bolje mjesto. No, ni to se, ponekad, ne isplati.

'Zidovi nemaju oči' – naziv je pete epizode u nizu od deset kratkih animiranih filmova o korupciji u našem društvu nastalih u produkciji Sektora 51, kojima se želi podignuti svijest javnosti o korupciji i upozoriti na sve negativnosti koje ta pojava nosi sa sobom.

Obzirom na zasićenost pričama o korupciji u našoj zemlji, autori ovih crtića, željeli su produkcijom animiranog filma o ovom problemu progovoriti drugačije. Poručili su kako crtiće ne treba gledati samo kao crtić nego kao upitnik nama samima iza pitanja koliko mi učvršćujemo lanac korupcije u ovoj zemlji.

Režiju, animaciju i dizajn 'Obitelji Grabo' potpisuju Berislav Jurič, Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor Glazbe je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta 'Korupcija je loša stvar', u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

Pogledajte petu epizodu:

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči


Projekt je nastao uz podršku organizacije 'European Endowment for Democracy' i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Tko je obitelj Grabo?

U vremenima kad 'drugačije ne ide', obitelj Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove obitelji, koja može biti obitelj svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi. Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod liječnika, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrezlo u korupciju, obitelj Grabo daruje i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu. U svojim naumima, koji ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, obitelj ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti. 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close