Institucije

Još jedan izvještaj koji nikog ne zanima, a udara po džepu

Izvještaj o sustavu financijskog upravljanja i kontrole za 2018. godinu u propisanom roku je dostavila 51 institucija, sa zakašnjenjem 18, dok šest institucija uopće nije dostavilo izvještaje.
Gospodarstvo / Novac | 17. 06. 2019. u 12:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja harmonizacijska jedinica Ministarstva financija i trezora BiH uradila je konsolidirane izvještaje o sustavu internih financijskih kontrola i internoj reviziji u institucijama Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, priopćeno je iz tog ministarstva.

Analizom podataka iz godišnjih izvještaja je konstatiran neznatan napredak tijekom 2018. godine u odnosu na 2017.

''Ostvareni napredak je još daleko od karakteristika kvalitetnog sustava financijskog upravljanja i kontrole. Sustav internih kontrola moguće je unaprijediti samo dosljednom primjenom svih propisanih i donesenih kontrolnih mehanizama, odnosno osiguranjem da ti mehanizmi ne postoje samo zbog zadovoljavanja određene tražene forme'', navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

 

Konsolidirani izvještaj Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva financija i trezora BiH sačinjava na osnovu godišnjih izvještaja o financijskom upravljanju i kontroli, koje joj dostavljaju institucije BiH. 

Izvještaj o sustavu financijskog upravljanja i kontrole za 2018. godinu u propisanom roku je dostavila 51 institucija, sa zakašnjenjem 18, dok šest institucija uopće nije dostavilo izvještaje.

''Nepoštivanje zakonskih propisa i propisanih rokova za dostavljanje godišnjeg izvještaja o sistemu financijskog upravljanja i kontrole pokazatelj je izostanka upravljačke odgovornosti i opredijeljenosti rukovodstva za uspostavljanje ekonomičnog, efikasnog i učinkovitog sustava internih kontrola'', navedeno je u konsolidiranom izvještaju o sistemu financijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Konsolidirani izvještaj interne revizije u institucijama BiH za 2018. godinu daje sažete informacije o broju obavljenih internih revizija i datim preporukama a na osnovu izvještaja koje su jedinice za internu reviziju dostavile Centralnoj harmonizacijskoj jedinici.

U 2018. godini, 17  jedinica interne revizije u institucijama BiH sačinilo je ukupno 125 revizorskih izvještaja u kojim je dato 455 preporuka u vezi s unapređenjem sustava internih kontrola.

''Najveći broj preporuka koje su interni revizori u svojim izvještajima u 2018. godini dali odnosi se na preporuke vezane za: unapređenje sistema u oblasti javnih nabavki, unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima, unapređenje sistema obračuna plata i naknada plata i unapređenje u oblasti planiranja i izvršenja budžeta'', istaknuto je  u godišnjem izvještaju o internoj reviziji kojeg je također usvojilo Vijeće ministara BiH.

Oba konsolidirana izvještaja za 2018. godinu dostupna su na web-stranici Ministarstva financija i trezora BiH, u dijelu koji se odnosi na Centralnu harmonizacijsku jedinicu. 

Kopirati
Drag cursor here to close