Po naški

Još jedan cirkus zbog kojih je blokirano stotine milijuna

Predsjedniku komisije prije nekoliko dana Kantonalni sud u Sarajevu je odredio mjere zabrane obavljanja dužnosti zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj. Drugi član se umirovio…
Gospodarstvo / Novac | 01. 03. 2021. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postojanje brojnih komisija na području Federacije Bosne i Hercegovine nije ništa novo. Međutim, jedna od važnijih za gospodarski život ovog dijela države Komisija za vrijednosne papire već duže vrijeme ne funkcionira, izvještava BHRT. Gospodarsko i ekonomsko pitanje postalo je političko. Za to vrijeme stotine milijuna maraka su blokirane.

Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine uspostavlja razvoj tržišta kapitala, gradi fer tržište i štiti interese investitora.

Realnost je, navodi BHRT, drugačija. Predsjedniku komisije prije nekoliko dana Kantonalni sud u Sarajevu je odredio mjere zabrane obavljanja dužnosti zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj. Drugi član se umirovio, a na trećeg člana nisu prenijete ovlasti.

Problemi su počeli nakon što je rukovodstvo Federacije BiH imenovalo novi sastav Komisije. Predsjednik Federacije BiH predložio je članove iz reda hrvatskog naroda, potpredsjednica predložila iz reda bošnjačkog naroda, a potpredsjednik Milan Dunović je trebao iz reda srpskog naroda. Međutim, predložio je kandidata koji se ne izjašnjava kao Srbin.

“Komisija za papire u svom sazivu nema predstavnike naroda, to je prvo, drugo zakon o komisiji za vrijednosne papire apsolutno ne propisuje nacionalni sastav predsjednika i članova komisije”, istakao Dunović.

Video: Brojne komisije na području FBiH

Ipak, to je glavni argument zašto imenovanje komisije još nije prošlo na sjednici Doma naroda FBiH. Klub Srba ovog doma jasno nema podrške, jer u Komisiji nema predstavnika srpskog naroda. Na prošloj sjednici pokušaj da se imenovanje uvrsti u dnevni red je propao.

BHRT navodi kako zbog nepostojanja političkog dogovora, trpi tržište kapitala. Na čekanju su dokapitalizacije, emisije vrijednosnih papira, upis nadzornih odbora. Na imenovanje pozivali i iz udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, kažu blokirani su milioni, i to u situaciji pandemije.

''Novac bi trebao biti na raspolaganju bankama za dalje plasmane, ali to, kao ni iznalaženje rješenja, nadležne očigledno ne zabrinjava'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close