Libra

Još je zabrinutih oko Facebookove kriptovalute

Povjerenici za zaštitu podataka i privatnost iz EU, SAD-a, Kanade, Australije i Ujedinjenog Kraljevstva izrazili su zabrinutost oko rizika koje bi uvođenje Libre moglo predstavljati.
Gospodarstvo / Novac | 07. 08. 2019. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebookova kriptovaluta (tehnički rečeno, stablecoin) Libra još nije ni lansirana, a već je predmet prijepora među zakonodavcima i regulatornim agencijama diljem svijeta.

Facebook je sredinom lipnja, podsjetimo, objavio planove za lansiranje digitalnog novčanica Calibra i kriptovalute Libra, te praktički osnivanje nereguliranog vlastitog monetarnog sustava i platforme za digitalna plaćanja, piše Bug.hr.

Američkom Kongresu trebalo je tek oko dva tjedna da reagira i "savjetuje" Facebooku da ne poduzima daljnje korake sve dok se zakonodavci u SAD-u ne pozabave tim pitanjem. Ovoga tjedna, pak, slična reakcija dolazi i od strane povjerenika i agencija zaduženih za privatnost i zaštitu podataka iz više zemalja. Povjerenici za zaštitu podataka iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Europske unije, Kanade, Australije, te Burkine Faso i Albanije, uputili su Facebooku zajedničku izjavu koja se tiče Libre.

Mnogo pitanja bez odgovora

Kao osobe koje brinu o privatnosti i sigurnosti korisnika izrazili su zabrinutost da bi projekt Libra mogao predstavljati velik rizik, veći nego što bi bile koristi od uvođenja nove tehnologije plaćanja. Iako su i Facebook i neovisna organizacija Calibra govorili o privatnosti, za sada nisu ništa rekli o praksama čuvanja podataka koje će biti upotrijebljene za zaštitu privatnosti korisnika – stoji u izjavi.

Jednom kad Libra bude lansirana postat će velika baza privatnih podataka povezanih s financijama, pa potpisnici izjave traže od Facebooka da pojasne sve detalje vezane uz metode i tehnologije za zaštitu koje planiraju implementirati. Također najavljuju i da lista zahtjeva u ovom pismu nije konačna, te da bi lokalni regulatori od Facebooka mogli tražiti i dodatne podatke. Dakako, očekuju da će im se iz kompanije javiti i odgovoriti na sva pitanja prije nego kriptovaluta Libra bude puštena u javnost, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close