Jednokratnu novčanu pomoć od dvije do šest tisuća kuna, dobile su 24 osobe, uglavnom iz BiH

Ukupno 2, 5 milijuna kuna za 153 projekta neprofitnih organizacija hrvatskog iseljeništva i pojedinaca dodijelio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, temeljem javnog poziva, na koji je stiglo čak 585 prijava.
Gospodarstvo / Novac | 09. 06. 2020. u 12:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 2, 5 milijuna kuna za 153 projekta neprofitnih organizacija hrvatskog iseljeništva i pojedinaca dodijelio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, temeljem javnog poziva, na koji je stiglo čak 585 prijava.

Maksimalno mogući iznos od 80 tisuća kuna nije dodijeljen ni jednom projektu, najbliže tom iznosu, 60 tisuća kuna, dobio je projekt 'Šokci, Srijemci i Bunjevci', Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice.

Po 42 tisuće kuna dodijeljeno je projektima 'Leksikon Hrvata u Mađarskoj' i 'Postavljanju spomenika Ljudevitu Gaju u Ljubljani' iza kojih stoje Hrvatska državna samouprava iz Budimpešte i Savez Hrvatskih društava u Sloveniji iz Lendave.

Četiri projekta dobila su po 38 tisuća kuna: 'Kotorski pontifikal' Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Tivta, 'Kalendar Gradišće' Hrvatskog štamparskog društva iz Željeznog, manifestacija 'Dužijanca u Baji' Udruge bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" iz Subotice te projekt prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku Hrvatskog prosvjetnog društva "Bela Gabrić" iz Subotice, prenosi Hina.

Po 30 tisuća kuna potpore dobilo je devet projekata, među njima i Pilot projekt za pravnu pomoć Humanitarne kulturne udruge "Orahova" iz Kotor Varoši u BiH.

Jedina organizacija koja je dobila potporu za dva projekta: CroSvijet i Haški krivolov - Analiza dokaza o ciljevima zajedničkog zločinačkog pothvata u predmetu lT-04-74, ukupno 45 tisuća kuna, je Hrvatski svjetski kongres, Zagreb.

Javnim pozivom bilo je propisano da se po pojedinom projektu može dobiti najmanje 5.000, a najviši 80.000 kuna, te da jedan prijavitelj može prijaviti najviše dva projekta. Prijaviti su ih mogli pojedinci te udruge, zaklade, vjerske organizacije u Hrvatskoj i izvan nje. Pomoć Ureda mogli su zatražiti i ugroženi pojedinci, siromašni i bolesni pripadnici hrvatskog naroda koji žive izvan Hrvatske.

Ovoga puta, jednokratnu novčanu pomoć od dvije do šest tisuća kuna, dobile su 24 osobe, uglavnom iz BiH.

Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske formalno je donio državni tajnik Središnjeg ureda Zvonko Milas, dodijeljena sredstva bit će isplaćena ovisno o mogućnostima izvršenja državnog proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close