Hitna sjednica Vlade FBiH

Jednokratna novčana pomoć umirovljenicima FBiH

''Na ovaj način omogućena je i nesmetana isplata jednokratne financijske podrške uz isplatu srpanjskih mirovina 5. kolovoza ove godine.''
Gospodarstvo / Novac | 16. 07. 2021. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Uredbu o jednokratnom novčanom iznosu mirovine kao podrška umirovljenicima u Federaciji BiH.

Ovom uredbom uređuje se isplata novčanog iznosa mirovine za srpanj 2021. godine korisnicima mirovina Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, cilj uredbe, kategorije korisnika i izuzeci od isplate, visina iznosa, kao i vremenski okvir isplate.

Zdravstvena zaštita

Iznos na mirovinu se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika mirovine, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID 19.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručuje da je današnjim usvajanjem Uredbe o jednokratnom novčanom iznosu mirovine kao podrške umirovljenicima u FBiH ispoštovan dogovor postignut s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika u FBiH održan 24. lipnja.

''Na ovaj način omogućena je i nesmetana isplata jednokratne financijske podrške uz isplatu srpanjskih mirovina 5. kolovoza ove godine. I na ovaj način Vlada Federacije BiH još jednom dokazuje da je spremna podržati ovu zaslužnu kategoriju stanovništva u skladu s realnim mogućnostima i bez kršenja zakonskih propisa.

Ukupna sredstva za provođnje ove uredbe osigurana su u Proračunu FBiH za 2021. godinu.
Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima mirovina koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe. Iznos od 120 KM isplaćuje se korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo do visine zajamčene mirovine i zajamčenu mriovinu (478,91 KM), a iznos od 100 KM korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene mirovine.

Korisnicima prava na djeljivu obiteljsku mirovinu pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Mirovine 5. kolovoza

Novčani iznos koji se isplaćuje prema ovoj uredbi smatra se mirovinom, u skladu sa odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, te je sastavni dio mirovine za srpanj 2021. godine, a isplatit će se petog kolovoza 2021. godine.

U obrazloženju Uredbe je navedeno da se na sastanku predstavnika Saveza udruženja penzionera u FBiH, Vlade FBiH i Federalnog zavoda za PIO razgovaralo o iznalaženju rješenja kojim bi se umirovljenicima osigurao određeni vid pomoći. Obzirom da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za usklađivanje mirovina, Vlada Federacije BiH je, uvažavajući realne finansijske mogućnosti Proačuna FBiH, u želji da pomogne umirovljenicima u prevazilaženju posljedica izazvanih pandemijom, a prije svega troškova zdravstvene zaštite, ponudila podršku u vidu jednokratne novčane podrške. Uredbe je donesena po Zaključku Vlade od 1.7.2021. godine, kojim je zaduženo resorno federalno ministarstvo da pripremi prijedlog podzakonskog akta.

Za podršku umirovljenicima osiguran je iznos od 42 milijuna KM iz Proračuna FBiH za 2021. godinu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close