Središnja banka

Jedinsveni račun fizičkih lica nema zakonsku osnovu

Prema njegovim riječima, u Zakonu o Središnjoj banci ne postoji nijedna odredba koja joj omogućava da uspostavi taj registar računa fizičkih lica
Gospodarstvo / Novac | 12. 12. 2020. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Upravnog odbora Središnje banke BiH Dragan Kulina izjavio je Srni da dio pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/, u kojem se traži uspostavljanje jedinstvenog registra računa fizičkih lica, nema zakonsku osnovu, a da su navedeni razlozi da se to učini pokušaj da se nađe bilo kakav argument za prenos nadležnosti.

Da uspostavljanje jedinstvenog registra računa nema zakonsku osnovu, Kulina je rekao da je su o tome on i drugi srpski član Odbora Radomir Božić pismeno upoznali guvernera Banke Senada Softića.

Prema njegovim riječima, u Zakonu o Središnjoj banci ne postoji nijedna odredba koja joj omogućava da uspostavi taj registar računa fizičkih lica, a postoji Zakon o zaštiti osobnih podataka koji banke moraju da poštuju.

"Razlozi koji se navode da bi se uspostavljanjem jedinstvenog registra računa pomoglo u borbi protiv pranja novca su besmisleni, odnosno pokušaj da se nađe bilo kakav argument da se prenese ta nadležnost", pojasnio je Kulina.

Kulina je napomenuo da su na sjednici 7. prosinca samo raspravljali o točki u vezi s nekim zahtjevima za obaveznu rezervu, a da su naknadno dobili pismo namjere na koje su Božić i on istog dana reagirali.

"Pisanim putem smo upozorili guvernera i ukazali da dio pisma namjere, u kojem se traži uspostavljanje jedinstvenog računa, nije po Zakonu Središnje banke i da je to sporno", izjavio je Kulina.

Istaknuo da je kompletno bankarstvo u nadležnosti entiteta i da postoje tri zakona - Zakon o bankama Republike Srpske, Zakon o platnim transakcijama Republike Srpske i Zakon o unutrašnjem platnom prometu Republike Srpske kojim je i propisano da se uspostavlja registar računa fizičkih lica u okviru Agencije za informatičke usluge koja je uspostavljena u Banja Luci.

"Došli bi u apsurdnu situaciju kada bi nekom nasilnom odlukom uspostavili registar računa fizičkih lica u Središnjoj banci. Ispalo bi da su banke u nadležnosti Republike Srpske, a da su računi u njima u nečijoj drugoj nadležnosti", objasnio je Kulina.

Kulina je naglasio da Upravni odbor Središnje banke nije zauzimao stav o ovom pitanju, a da je današnje priopćenje Središnje banke osobni stav guvernera.

Središnja banka BiH priopćila je danas da podržava reforme sadržane u pismu namjere koje se odnose na financijski sektor, naročito nadogradnju postojećeg Jedinstvenog registra računa kako bi uključivao i račune fizičkih lica u BiH.

Iz Središnje banke su naveli "kako je sve navedeno usmjereno na jačanje financijske stabilnosti i ispunjenja cilja aranžmana s MMF-om, odnosno unapređenja okvira za sprečavanje pranja novca/suzbijanje financiranja terorizma".

"Ekonomski prostor BiH je jedinstven i banke, fizička i pravna lica posluju i obavljaju financijske transakcije na području cijele BiH bez ikakvih ograničenja. Upravo da bi se smanjila mogućnost nezakonitih transakcija od izuzetnog je značaja nadogradnja Jedinstvenog registra računa na nivou BiH", piše u priopćenju.

Dalje se dodaje da se time "ne ograničava mogućnost i pravo vođenja entitetskih registara, niti se na ovaj način vrši bilo kakav prenos nadležnosti".

U Banci su istakli da je pravnu osnovu za održavanje registra računa pravnih i fizičkih lica neupitan i da već duži niz godina imaju uspostavljen Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata i Središnji registar kredita poslovnih subjekata i fizičkih lica, a da bi nadogradnjom registra koji bi uključivao i račune fizičkih lica, bio zaokružen proces.

Time bi značajno bio olakšan rad svih sudionika u financijskom sektoru, naročito banaka, te posredno i građana u BiH, naveli su iz Središnje banke i dodao da zbog toga ne vide na koji način nadogradnja Jedinstvenog registra ide na štetu bilo kome u BiH.

"Guverner Centralne banke daje punu podršku zahtjevima MMF-a koji su usmjereni ka jačanju financijske stabilnosti u BiH, te će jedino pod uvjetima ispunjenja svih zahtjeva vezanih za financijski sektor pristati na potpisivanje pisma namjere prema MMF-u", navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close