Borba

Jedinstveni registar računa firmi u FBiH alat protiv utaje poreza i korupcije

Direktor Financijsko-informatičke agencije Esad Mahmutović pojasnio je da je tim registrom povezano 19 banaka s područja FBiH u relanom vremenu, te se njime evidentiraju sve promjene na računima poslovnih subjekata.
Gospodarstvo / Novac | 21. 11. 2018. u 14:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostava Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u FBiH pomoći će u borbi protiv utaje poreza i borbi protiv korupcije, istaknuto je danas na obilježavanju uspostave registra u Sarajevu. 

Direktor Financijsko-informatičke agencije Esad Mahmutović pojasnio je da je tim registrom povezano 19 banaka s područja FBiH u relanom vremenu, te se njime evidentiraju sve promjene na računima poslovnih subjekata.  

''Više se ne može događati da firma kojoj su blokirani računi otvara nove račune, te je ustanovljen princip glavnog računa putem kojeg se vrši sva prinudna naplata'', rekao je Mahmutović. 

Precizirao je da je, kada su preuzimali račune, od oko 201.000 njih 97.000 imalo neku manjkavost, a sada je riječ o nekoliko tisuća manjkavih računa i krajnji cilj je da svi računi budu u skladu sa zakonom. 

Šef Misije USAID-a u BiH Peter Duffy naveo je da USAID već godinama surađuje s vlastma FBiH na povećanju javnih prihoda, jer su neophodni za finansiranje škola, bolnica i drugih službi, ali na način koji povećava transparentnost i sputava korupciju. 

''Nadamo se da će Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u FBiH biti dobar alat za pravosudne institucije i porezne uprave kako bi povećale javne prihode na način koji osigurava da se svi pridržavaju zakona'', kazao je Duffy. 

Naglasio je da imaju obavezu prema građanima da sva prikupljena sredstva budu efikasno iskorištena i da se poslovni subjekti tretiraju pošteno.  

Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u FBiH pušten je u rad u lipnju 2017., a sistem je smješten u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA). USAID je kroz Projekt reforme fiskalnog sektora u suradnji sa FIA-om razvio i implementirao softversko rješenje za spomenuti registar, te donirao i potrebni hardver.


Kopirati
Drag cursor here to close