Korupcija

Je li 20 tisuća KM velika kazna za mućke u institucijama?

Iz Ministarstva je rečeno i da su predložena zakonska rješenja i kazne usuglašene sa Zakonom o prekršajima.
Gospodarstvo / Novac | 15. 01. 2020. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržalo principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH, kojim se uvodi inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju i nepravilnosti u radu institucija BiH.

Sputavanje inspektora

Inspekcijski nadzor vršit će proračunski inspektorat u okviru Ministarstva financija i trezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica, a zakonom se uvode novčane kazne za rukovoditelje institucija BiH.

Predsjedavajući Povjerenstva Predrag Kožul ocijenio je da su predložene kazne u iznosu od 5.000 do 20.000 KM previsoke i da će sputavati inspektore da ih izriču.

Obrazloženje je Ministarstva financija da nije namjera kažnjavanje, već otklanjanje uočenih nepravilnosti, a tek u slučaju da nepravilnosti nakon izdanog naloga ne budu otklonjene, izdaje se prekršajni nalog ili prijava, odnosno traži se izricanje kazne.

Iz Ministarstva je rečeno i da su predložena zakonska rješenja i kazne usuglašene sa Zakonom o prekršajima.

Skinut duhan

Povjerenstvo je danas skinulo s dnevnog reda razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o trošarinama u BiH, koji se odnosi na trošarine na duhan i duhanske proizvode u 2019. godinu, uz zaključak da se Vijeće ministara i Uprava za neizravno oporezivanje BiH usuglase u vezi s predloženim zakonom, prenosi Srna.

Konstatirano je da je u vremenu od predlaganja ovog zakona do otpočinjanja njegovog razmatranja u parlamentu UO UNO donio dvije odluke u vezi s visinom trošarina na duhan i duhanske proizvode.

Povjerenstvo je razmatralo u prvoj komisijskoj fazi i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je predložila zastupnik Aida Baručija, a kojim se predlaže izdvajanje pet posto iznosa od prikupljenih trošarina na duhan i duhanske proizvode za fondove solidarnosti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Mišljenje o plaćama

Precizirajući kako bi sredstva koja bi bila izdvojena za fondove solidarnosti bila korištena za liječenje teško oboljele djece, Baručija je navela podatak da je u 2018. godini od trošarina na duhan i duhanske proizvode u BiH prikupljeno 840 milijuna KM, a da je procjena da je u 2019. godini prikupljeno oko 900 milijuna.

Kožul je istaknuo kako se radi o parcijalnoj izmjeni sustavnog zakona i da bi se o tome trebao izjasniti i UO UNO, te je Povjerenstvo usvojilo zaključak da se izjašnjavanje o predloženom zakonu odgodi kako bi UO UNO dala svoje mišljenje o njemu.

Izjašnjavanje je odgođeno i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili zastupnici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, a kojim se predviđa da sva primanja i naknade zastupnicima budu regulirana zakonom, bez ostavljanja mogućnosti da se ona određuju u parlamentarnim povjerenstvima.

U slučaju ovog prijedloga zakona zaključeno je da se zatraži mišljenje Ministarstva financija i trezora o predloženoj izmjeni.

471.000 KM za namještaj!

Danas je raspravljano i o Nacrtu proračuna Ureda za reviziju institucija BiH za 2020. godinu, pri čemu je član Povjerenstva Dragan Bogdanić ocijenio je da iznosi predviđeni za nabavku namještaja i opreme od 471.000 KM, te 70.000 KM za proslavu 20 godina postojanja ove institucije mogu biti niži.

Zaključeno je da Kolegij Povjerenstva zajedno s predstavnicima Ureda za reviziju institucija BiH i Ministarstva za financije usuglasi proračun Ureda za reviziju i njegovo uklapanje u proračun institucija BiH za 2020. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close