Analiza

Javne nabavke: Presudni kriterij za službena vozila je prtljažnik od 550L

Aktualni sustav potpuno obesmišljava javne nabavke odnosno legalizira bezočnu pljačku javnih sredstava
Gospodarstvo / Novac | 20. 12. 2018. u 13:41 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema analizi 4457 praćenih postupaka javnih nabavki u BiH tijekom 2018. godine, izgleda da je veličina prtljažnika najmanje zapremine 550L presudni kriterij prilikom nabavke službenih vozila.

Analiza timova Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender“ Banja Luka, obavljena u razdoblju 01.01.-30.11.2018, obuhvatila je postupke javnih nabavki u vrijednosti od preko dvije milijarde KM, preciznije: 2.012.758.792,14 KM.

Povećanje nabavki u izbornoj godini

Prema Mervanu Miraščiji iz Fonda otvoreno društvo BiH, ''postoje pozitivna kretanja i ohrabrujući pomaci od strane Agencije za javne nabavke koja najavljuje izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH. Aktualni sustav potpuno obesmišljava javne nabavke odnosno legalizira bezočnu pljačku javnih sredstava koja se svakodnevno događa i, bez obzira na kontinuirano dokumentiranje nezakonitosti, ne obustavlja niti sankcionira''.

Monitoring je proveden za 2,145 postupaka nabavke roba, 1,107 nabavke usluga, i 1,205 za nabavke radove. Osjetno je povećanje praćenih postupaka javnih nabavki i utrošenih sredstava u izbornoj godini, za skoro 40 posto.

Nepoštivanje odredbi Zakona o javnim nabavkama od strane ugovornih organa ima posljedice ne samo po ugovorni organ, koji nije u stanju isporučiti robu, uslugu ili radove određenog kvaliteta i u određenom obliku, nego i cjelokupni integritet sistema javnih nabavki, jer netransparentnost i neadekvatna kontrola realizacije ugovora praktično poništava prethodno provedeni postupak izbora dobavljača.

Primjer

Jedan takav primjer je i Služba za zajedničke poslove institucija BiH gdje je, pri realizaciji OS za isporuku sedam artikala, a kroz odstupanja od ugovorenih količina pojedinih artikala, čak i bez izmjene ugovorenih cijena, dovela do toga da iznos stvarno utrošen za nabavku bude veći nego u slučaju da je izabrana drugoplasirana ponuda. Posljedica ovakvog „praćenja” je ta da zapravo nije izabran najpovoljniji ponuđač.

Nabavka uniformi i dijelova uniformi, gdje je ugovorni organ Federalna uprava policije, ukupne vrijednosti 74.000 KM, je primjer u kojem ugovorni organ određuje procijenjenu vrijednost kao procijenjenu tržišnu vrijednost, a u konkretnom slučaju cijena npr. beretke od 82 KM je iznad tržišne vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close