Reiwa

Japanci otkrili kako će se zvati novo imperijalno doba

Naziv imperijalnog doba, “gengo”, često se koristi u Japanu – na kovanicama, kalendarima, u novinama i u službenim dokumentima.
Gospodarstvo / Novac | 01. 04. 2019. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo japansko imperijalno doba, koja će započeti 1. svibnja kada prijestolonasljednik Naruhito postane car, bit će nazvano Reiwa, objavila je u ponedjeljak japanska vlada, a premijer Shinzo Abe poručio je kako ime naglašava tradicionalne vrijednosti na prekretnici japanske povijesti.

Naziv imperijalnog doba, “gengo”, često se koristi u Japanu – na kovanicama, kalendarima, u novinama i u službenim dokumentima. Iako je upotreba zapadnog kalendara raširena, mnogi Japanci računaju godine koristeći gengo, ili koristeći oba sustava naizmjenično.

Naruhito će stupiti na prijestolje dan nakon što 30. travnja njegov otac car Akihito abdicira, čime će završiti era Heisei koja je počela 1989.

Japan je jedina zemlja na svijetu koja još koristi imperijalni kalendar. U najvećem dijelu svijeta je 2019., ali u Japanu je Heisei 31, odnosno 31. godina Akihitove vladavine.

Od uspostavljanja takvog sustava brojanja vremena u sedmom stoljeću, Japan je imao gotovo 250 doba.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga na novinskoj je konferenciji, emitiranoj uživo na javnoj televiziji, držao bijeli plakat s dva znaka imena novog doba, napisana ručno crnom tintom.

Znakovi korišteni u novom nazivu znače “red” ili “zapovijed” i “mir” ili “sklad”. Ime ere mora imati dva simbola japanskog pisma, biti lako za čitanje i pisanje i ne biti neko uobičajeno ime.

Novo ime naglašava ljepotu japanske tradicionalne kulture i budućnost u kojoj će svi moći ostvariti svoje snove, pogotovo mladi ljudi, rekao je premijer Abe.

“Naša se nacija suočava s velikom prekretnicom, ali postoje mnoge japanske vrijednosti koje ne bi trebale izblijediti”, dodao je. Novo je ime po prvi puta uzeto iz antičke antologije japanskih pjesama koja se zove Manyoshu, umjesto iz kineskih izvora, rekao je Abe.

“To je zbirka koja izražava bogatu kulturu naše nacije kojom se trebamo ponositi, zajedno s predivnom prirodom naše nacije”, poručio je.

Obično se ime novog doba objavi neposredno nakon careve smrti. Tako je 7. siječnja 1989. kada je umro car Hirohito u Japanu bila 64. godine Showe, kako je nazvana njegova vladavina. Preko noći je tako započelo doba Heisei.

Ovoga puta situacija je drugačija. Ahikito, 125. japanski car, poželio je abdicirati zbog pozne dobi i narušena zdravlja. Pošto se to u Japanu nikada nije dogodilo morao je biti usvojen poseban zakon koji je caru omogućio da tron za života ustupi sinu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close