Vanjskotrgovinski partner

Izvoz u Tursku cvjeta: BiH izvozi meso, brašno, ulje....

Gospodarstvo / Novac | 24. 08. 2017. u 05:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Turska je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sastanka u Sarajevu s ministrom poljoprivrede Republike Turske Ahmetom Eşrefom Fakibabom.

Šarović je na konferenciji za medije naveo da je očekivani obim razmjene u 2017.godini 700 milijuna dolara, te da je za prvih šest mjeseci u ovoj godini taj obim veći od 650 milijuna.

''U tom smislu možemo kazati da je zaista Turska među šest najvažnijih partnera za BiH, a posebno u oblasti poljoprivrede, jer BiH u Tursku izvozi jednu trećinu poljoprivrednih proizvoda i hrane'', rekao je Šarović.

Naveo je da je 2012. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane u Tursku iznosio 12 milijuna KM, a da je u 2016. godini taj iznos dostigao 270 milijuna KM, s procjenom da će ta brojka u 2017. godini preći 300 milijuna KM.

''BiH ostvaruje izvanredne rezultate u oblasti poljoprivredne proizvodnje, jestivo i rafinirano ulje, brašna svih vrsta, mesa i mesnih prerađevina, glutenskog šećera'', kazao je on i naveo primjer da je izvoz četiri puta veći od uvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane iz Turske u BiH, „a da smo ukupno svoj vanjskotrgovinski bilans, odnosno, pokrivenost uvoza izvozom sa nekih 12 posto prije pet godine, povećali na odličnih 60 posto“, imajući u vidu ekonomiju Turske i ekonomiju BiH.

Kazao je da BiH bilježi suficit, jer bh. izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda u 2016.godini je blizu 300 milijuna KM, a uvozimo nešto više od 50 milijuna KM. To govori da je za nas značajan izvoz nekih proizvoda poput sirovog ulja, glutenskog šećera, mesa, brašna i žitarica'', naglasio je Šarović.

''Naši potencijali nisu iscrpljeni, zato smo danas iskoristili priliku da s ministrom Fakibabom razgovaramo o tim temema'', naglasio je Šarović i dodao da je željeni obim razmjene za dvije do tri godine u iznosu od jednu milijardu dolara, kao što je planirano prije četiri godine.

Podsjetio je da su aduti BiH izvoz mesa, te istaknuo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa osiguralo izvoz mesa za Tursku za tri godine, a u 2017.godini taj izvoz se vrši kopnenim putem preko Bugarske a prvi konvoj je krenuo 14. srpnja ove godine, što ovaj posao čini efikasnijim. Sve ostalo, raspisivanje tendera, odabir izvoznika je na kupcu, u ovom slučaju to je Turska.

''Od srpnja ove godine, u Tursku je izvezeno više od 1.300 tona iskoštenog mesa, i da je iz BiH u tom smislu otkupljeno oko 3.500 bikova. Više od 70 posto iz Republike Srpske a oko 30 posto iz Federacije'', naglasio je ministar Šarović.

Turski ministar Fakibaba je zadovoljan posjetom BiH kao i važnim susretima koje je imao sa dužnosnicima BiH i Federacije BiH, a ti susreti su polučili unapređenje suradnje BiH i Turske.
Smatra da je BiH za regiju, kao i Balkan, od strateške važnosti i država kojoj Turska daje najveći značaj.

''Cjelovita BiH je za nas važna ne samo za regiju nego i za mir u cijelom svijetu'', kazao je ministar Fakibaba i izrazio je uvjerenje da će veoma brzo ostvariti zajednički cilj, a to je da ukupni obim vanjskotrgovinske razmjene bude milijardu dolara.

Cilj nam je, naglasio je on, da vanjskotrgovinsku razmjenu osjeti svaki građanin BiH, da ona utječe na standard i prosperitet građana.

Kopirati
Drag cursor here to close