Zaduženje od 300 milijuna eura

Izlazak RS na londonsku burzu – dobar ili loš potez entitetskih vlasti?

Iz Vlade Republike Srpske priopćili su kako je u transakciji emisije obveznicama od 300 milijuna eura na londonskoj burzi sudjelovalo više od 54 fonda, banaka i drugih investitora.
Gospodarstvo / Novac | 23. 04. 2021. u 08:18 Bljesak.info
Zaduženja u RS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaduženje Vlade Republike Srpske emisijom obveznica na londonskoj burzi u iznosu od 300 milijuna eura, po kamatnoj stopi od 4,75 posto, ekonomisti ocjenjuju i dobrim i lošim. Dobro je izlazak na jednu od najvećih svjetskih burzi kapitala i potencijalno privlačenje investitora, loša je visoka kamatna stopa. Dok opozicija kritizira novo visoko zaduženje, vlast ovo smatra dobrim vijestima, jer će se budžetske obveze redovno izmirivati.

Iz Vlade Republike Srpske priopćili su kako je u transakciji emisije obveznicama od 300 milijuna eura na londonskoj burzi sudjelovalo više od 54 fonda, banaka i drugih investitora. Loša strana ovog zatvorenog tipa trgovanja i zaduženja, smatraju ekonomisti, je izuzetno visoka kamatna stopa od 4,75 posto, jer se trenutno u svijetu kapital nudi po izrazito povoljnijim uvjetima.

Političku priču da bi ovo mogao značiti bankrot Republike Srpske ekonomisti smatraju, ipak, neutemeljenom.

Još nije objavljeno tko je na londonskoj burzi kupio obveznice RS, a o samim uvjetima trgovanja na ovoj burzi pozivajući više brokerskih kuća. U Republici Srpskoj iz BHRT-a nisu dobili pojašnjenje. Većina njih navodi da su tek saznali za ovo trgovanje, jer je trgovina obveznicama bila zatvorenog tipa. Kamata na ovaj iznos, kažu, plaća se godišnje, dok je 2026. potrebno izmiriti kompletan iznos glavnice od 600 milijuna maraka.

Opozicija je na nož dočekala ovo zaduženje, jer ovim RS, ističu, ima od 6,6 milijardi maraka, što je skoro 60 posto bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu. Vlast visinu zaduženja pravda time da će do kraja godine biti servisirane druge kreditne obveze.

Ono što je činjenica je da je trenutno svaki građanin Republike Srpske zadužen oko 5.800 maraka, a Vlada RS je ovim zaduženjem dostigla maksimalan limit zaduženja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close