Pranje novca

Izbjegavanje crne liste: Banke traže novi zakon u BiH

Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti međunarodna je obveza Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Novac | 04. 05. 2021. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neophodno je da novi Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen s međunarodnim standardima za ovu oblast, odnosno i da obuhvati segment digitalizacije, priopćilo je Udruženje banaka BiH koje traži hitno donošenje novog zakona kako bi izbjegli ponovno stavljanje BiH na crne liste relevantnih međunarodnih organizacija.

''Naša očekivanja oko novog Zakona su naročito fokusirana na otklanjanju postojećih prepreka zbog kojih digitalizacija u bankarstvu nije moguća u punom kapacitetu'', naveli su.

Dodaju kako je imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti međunarodna obveza Bosne i Hercegovine.

''Smatramo potrebnim upozoriti nadležne razine vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. 'crne liste' Europske Unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja ovog Zakona. Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina već bila na tzv. 'crnim listama', također iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje s ovih listi bio potreban duži niz godina. Eventualno nedonošenje novog Zakona može opet uzrokovati financijske i druge posljedice kako građanima i poslovnoj zajednici tako i Bosni i Hercegovini'', navodi Udruženje banaka BiH u priopćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close