Mućke?

Istražuju se krediti Razvojne banke

Kako tvrde sarajevske novine, u zahtjevu koji potpisuje tužitelj Mirza Mutevelić navodi se da dokumentaciju traže na osnovu prijave koja im je proslijeđena od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.
Gospodarstvo / Novac | 06. 11. 2018. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo zatražilo je 20. lipnja od Uprave Razvojne banke Federacije da mu dostavi svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na odobravanje i plasiranje kredita i sredstava određenim privatnim kompanijama, a zbog sumnje na nezakonito postupanje, saznaje ''Dnevni avaz''.

Kako tvrde sarajevske novine, u zahtjevu koji potpisuje tužitelj Mirza Mutevelić navodi se da dokumentaciju traže na osnovu prijave koja im je proslijeđena od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Prijavu je proslijedila neformalna grupa građana zbog sumnje na izvršenje krivičnih djela od ovlaštenih organa Razvojne banke, a zbog, kako je navedeno, nezakonitog odobravanja i plasiranja kredita.

Tužitelj u zahtjevu pojašnjava da je u prijavi navedeno da je više poduzeća, medu kojima su TV Mreža Sarajevo, My Residence Sarajevo, Apsolute Group Sarajevo, Koka Product Gračanica, Bos-net Groput Sarajevo, Luna Doboj-Jug, Unimedia Gračanica, Jata Group, AAS Bosanski Petrovac i Pehar Čitluk, dobilo kredite od Razvojne banke FBiH bez provedene zakonske procedure.

Navedeno je da su krediti plasirani bez potrebnih uvjeta za njihovo osiguravanje, odnosno bez odgovarajućih kolaterala.

''Navedenim postupanjem došlo je do toga da krediti nisu osigurani i da je Razvojna banka pretrpjela štetu zbog nevraćanja istih'', navodi se u prijavi koju obrazlaže tužitelj Mutevelić.

Tužiteljstvo zbog svega traži da mu se dostavi dokumentacija o tome je li Razvojna banka ikad poslovala s ovim gospodarskim društvima, odnosno jesu li im odobreni krediti.

''U slučaju da navedena pravna lica imaju odobrene kredite kod Razvojne banke, potrebno je da nas obavijestite kakvo je stanje kreditnih računa, odnosno vraćaju li imenovana pravna lica uredno iste. Potrebno je da dostavite dokumentaciju iz kreditnih portofolija navedenih pravnih lica i njihove zahtjeve za izdavanje kredita'', navodi se u zahtjevu tužitelja Mutevelića, objavio je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close