Projekcije

Inflacija u BiH 1,2 posto

Predviđanje inflacije u BiH bazirano je na pretpostavkama o kretanju svjetskih cijena sirove nafte, ali i hrane, koje su proteklih godina znatno uticale na ukupnu razinu cijena.
Gospodarstvo / Novac | 10. 04. 2018. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH se u ovoj godini očekuje približno ista razina inflacije kao u prošloj godini od oko 1,2 posto, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u Programu ekonomskih reformi.

Predviđanje inflacije u BiH bazirano je na pretpostavkama o kretanju svjetskih cijena sirove nafte, ali i hrane, koje su proteklih godina znatno uticale na ukupnu razinu cijena.

Procjene Europske komisije ukazuju kako bi cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u ovoj godini mogla biti neznatno veća u odnosu na prošlu godinu za oko 0,8 posto, dok bi cijene hrane mogle biti niže za 0,2 posto.

Međunarodni monetarni fond predviđa i stabilizaciju cijena sirove nafte u ovoj godini.

Time bi inflacija u EU mogla zadržati gotovo istu razinu kao u prethodnoj godini od 1,7 posto.

Osim cijena sirove nafte i hrane, prilikom projekcija inflacije u BiH uzet je u obzir nastavak harmonizacije trošarina na duhan i duhanske proizvode, a u razdoblju izrade projekcija nije bilo najava znatnijih poskupljenja komunalija koje bi mogle utjecati na ukupnu razinu cijena u BiH.

U razdoblju 2019. i 2020. godina može se očekivati razina inflacije u BiH od 1,4 do 1,5 posto.

Raspoložive projekcije MMF-a o kretanju cijena energenata u tom razdoblju ukazuju na stabilizaciju cijena sirove nafte, dok cijene hrane ne bi trebalo da imaju veće oscilacije, što bi ukupno uticalo na stabilnu razinu cijena u EU i u BiH.

Osnovni scenarij u domenu cijena ne predviđa velike promjene cijena električne energije i komunalija.

Kopirati
Drag cursor here to close