Gradonačelnik Tuzle

Novac za gradnju atomskih skloništa usmjeriti za obranu građana od koronavirusa

Gradonačelnik Tuzle podnio je Inicijativu federalnoj vlasti da donese Zakon ili Uredbu sa zakonskom snagom o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za obranu građana od pandemije i otklanjanje posljedica pandemije.
Gospodarstvo / Novac | 25. 03. 2020. u 16:05 Bljesak.info
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović uputio inicijativu Vladi FBiH
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, održao je danas niz sastanaka sa gradskim službama, u funkciji realizacije naredbi stožera civilne zaštite Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle.

Između ostalog, gradonačelnik i suradnici su pripremili i uputili Vladi Federacije BiH i Federalnom stožeru civilne zaštite Inicijativu za donošenje Zakona ili Uredbe sa zakonskom snagom, kako bi se deblokirala sredstva namijenjena za gradnju javnih skloništa.

Naime, sličnu inicijativu gradonačelnik Imamović je uputio i u vrijeme poplava 2014. godine.

Tadašnja federalna vlast je inicijativu prihvatila, pa je time omogućeno korištenje značajnih sredstava za pomoć građanima i sanaciju šteta nastalih uslijed prirodne nesreće.

Tadašnji Zakon je imao rok trajanja koji je prošao.

Sada, imamo još složeniju situaciju. U proračunima gradova i općina Federacije BiH blokirana su sredstva kojima je, postojećim zakonom strogo određena namjena za gradnju javnih skloništa.

Sada nam ne trebaju atomska skloništa, nego nam trebaju sredstva za obranu od pandemije i otklanjanje posljedica pandemije.

Zato je gradonačelnik Tuzle podnio Inicijativu federalnoj vlasti da donese Zakon ili Uredbu sa zakonskom snagom o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za obranu građana od pandemije i otklanjanje posljedica pandemije.

U pripremi ove inicijative, gradonačelnik Imamović je obavio konsultacije sa jednim brojem gradonačelnika i načelnika drugih gradova i općina i naišao na jednodušnu podršku. Sličnu inicijativu su već podnijeli gradonačelnici i načelnici iz Unsko-sanskog kantona.

Svjestan prezauzetosti Vlade Federacije BiH, gradonačelnik Tuzle je sačinio tekst Zakona odnosno Uredbe sa zakonskom snagom o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za pomoć građanima i gospodarskim i drugim subjektima za sprječavanje i otklanjanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID-19).

Inicijativa je danas, 25.3.2020. upućena Vladi Federacije BiH i Federalnom stožeru civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close