MMF spreman za pregovore

Iako još nismo vratili stare kredite, BiH se nudi prilika za novo zaduženje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kaže – novi kredit nam je potreban i suglasnosti za razgovore na svim razinama ima, ali ne po starim uvjetima.
Gospodarstvo / Novac | 20. 07. 2021. u 08:21 Bljesak.info
MMF spreman za novu rundu pregovora o uslovima za novi kreditni aranžman

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je za novu rundu pregovora o uvjetima za novi kreditni aranžman, poručeno je iz ove institucije. Raniji pregovori su propali, jer bh. vlasti nisu uspjele postići suglasnost oko uvjeta koji im je postavio upravo MMF. Iako bi novi kredit značio još veće zaduženje Bosne i Hercegovine, predstavnici vlasti kažu da je novi kredit potreban, ali da se dogovor ne može postići prema ranijim uvjetima MMF-a.

Iako još nismo ni vratili stare kredite, za koje se procjenjuje da ćemo ih vraćati do 2028. godine u iznosu oko 460 milijuna eura, Bosni i Hercegovini se nudi prilika za još jedno od brojnih zaduženja. Kako poručuju iz MMF-a, spremni su ponovo razgovarati sa bh. vlastima o kreditu i paketu reformi, koje bi trebale ublažiti ekonomski pad uslijed pandemije i vratiti nas na put ekonomskog rasta.

“Vlasti bi trebale ubrzati imunizaciju kako bi se zaštitile od budućih valova pandemije, osigurati više ciljanu podršku poduzećima i građanima kako bi osigurali ekonomski oporavak, proveli politike i strukturalne reforme koje će ubrzati rast i osnažiti otpornost ekonomije. MMF je spreman nastaviti podržavati BiH savjetima u pogledu politika, tehničke pomoći i, po potrebi, financijskom podrškom”. objašnjava Alina Iancu, šefica Misije MMF-a u BiH.

Od ranije je poznato da provođenje ekonomskih reformi nailazi na političke otpore, te da je postizanje konsenzusa težak posao. I upravo zbog toga posljednji pregovori s MMF-om su propali. Nije mogao biti postignut dogovor u vezi s registrom računa fizičkih osoba pri Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, jer predstavnici Republike Srpske tvrde da je to prijenos nadležnosti s entiteta na državu.

Tako je 1,5 milijardi maraka na čekanju. Dodatno situaciju kompliciraju uvjeti, poput usvajanja Zakona o električnoj energiji i plinu, te Zakona o elektronskom potpisu na državnoj razini.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kaže – novi kredit nam je potreban i suglasnosti za razgovore na svim razinama ima, ali ne po starim uvjetima.

“Priča o tome hoćemo li na starim osnovama postići dogovor, mislim da ne možemo postići taj dogovor jer nije to osobno pitanje odnosa između šefova misije i recimo predsjednika Vlade Republike Srpske već je to pitanje politika, nadam se da će misija biti spremna da razgovara o ciljevima”, govori Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Novac je potreban zbog stabilnosti proračuna entiteta i kantona, kažu ekonomisti. Smatraju da možemo podnijeti nova zaduženja, jer smo umjereno zadužena zemlja. Za to, ističu, trebamo zahvaliti političarima, jer dogovore otežava to što smo decentralizirana zemlja u kojoj oni teško donose odluke, a lako primjenjuju instrumente blokada.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar objašnjava. “Shodno tome čak i zaduživanje ide sporije u odnosu na neke druge zemlje. To u potencijalu smanjuje neke razvojne mogućnosti naše zemlje, ali trebamo biti svjesni da se uglavnom ovi krediti koriste nenamjenski kako bi se pokrila tekuća proračunska potrošnja, a ne kako bi se ostvarili neki dugoročni benefiti”.

Benefite građani gotovo da i ne vide, ali zato vide političke krize i neslaganja oko raspodjele novca što smo vidjeli iz prethodne raspodjele tranše od 333 milijuna eura MMF-ovog kredita. Koja je sudbina novog zaduženja još ne znamo, ali prema prognozama ekonomista dogovora će biti do kraja godine, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close