Ugostiteljstvo

Hrvatska smanjuje PDV: Zbog katastrofalne sezone od iduće godine jeftinije ljetovanje

Ova vijest unijela je jaku dozu optimizma među hotelijere i ugostitelje koji su ranije u četvrtak bili razočarani spekulacijama da se novi krug poreznih rasterećenja uglavnom neće ticati sektora turizma
Gospodarstvo / Novac | 26. 07. 2019. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, održane u četvrak 25.srpnja, na kojoj se raspravljalo o reformi poreznoga sustava, Vlada je “prelomila” i donesena je odluka o bitnom fiskalnom rasterećenju ugostitelja.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji.hr, od 1. siječnja 2020. stopa PDV-a na hranu u ugostiteljstvu iznosit će 13 umjesto trenutnih 25 posto, čime se znatno izlazi ususret ugostiteljima, iz čijih su redova proteklih dana vršili snažan pritisak na Vladu da im olakša poslovanje. Odluku bi javnosti tijekom petka službeno trebao potvrditi i obrazložiti premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

Ova vijest unijela je jaku dozu optimizma među hotelijere i ugostitelje koji su ranije u četvrtak bili razočarani spekulacijama da se novi krug poreznih rasterećenja uglavnom neće ticati sektora turizma - uslužne grane koja se upravo ovog ljeta susreće s ozbiljnim posljedicama višegodišnjeg zanemarivanja.

Naime, iako je dio hotelijera, ugostitelja i granskih udruga bio svjestan da je malo realno da će Zdravko Marić u proračunu pronaći prostora za uvođenje međustope na turističke usluge, hotelijeri su ministru financija, otkrivaju za Jutarnji list, pored smanjenja PDV-a predložili dodatnih pet mjera poreznih rasterećenja koje bi značajno pomogle sektoru, a koje, smatraju, istovremeno ne bi imale ozbiljnije financijske posljedice za proračun.

Dakle, osim uvođenja međustope PDV-a, od Marića se tražilo da razmisli o neoporezivanju napojnica, sljedeći u redu zahtjev odnosio se na neoporezivanje reprezentacije, jedan od prijedloga bio je i da se ukine porez na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima, a hotelijeri i ugostitelji tražili su, pored svega ovoga, i da država prestane oporezivati topli obrok te smještaj za zaposlenike, kao i da se uvedu poticaji na izgradnju smještaja za sezonske zaposlenike s obzirom na to da njihova austrijska konkurencija danas, praktički, spava u hotelima s četiri zvjezdice.

Malo kome je pritom na pamet palo da bi ministar Marić, svjestan činjenice da turistički promet po prvi put u sezoni u vrijeme ljeta opada, mogao odbiti sve prijedloge hotelijera, ali prve neslužbene najave iz ureda novog potpredsjednika Vlade govorile su da se hotelijerima neće udovoljiti, pa čak ni po pitanju olakšica za topli obrok i smještaja radnika, za koju je Marić preko novinara poručio da bi je u obzir mogao uzeti “hipotetski”.

Nada za hotelijere ipak se pojavila u četvrtak poslijepodne, kad su, tvrde neslužbeni izvori Jutarnjeg, iz Čakovca primili signale da međustopa PDV-a ipak još nije “mrtva”, no nitko sa sigurnošću nije mogao predvidjeti na čiju će stranu prevagnuti borba između turističkog sektora i Vlade.

''Mi smo cijelo prijepodne bili očajni zbog neslužbenih najava da se neće ići na ruku sektoru, no nadamo se da će Vlada ipak uvažiti naše argumente i za početak uvesti međustopu od 13 posto '', doznajemo od jednog dobro informiranog izvora.

Hotelijeri i ugostitelji poručili su u četvrtak, puno prije kasne noćne odluke, da u slučaju odbijanja njihovih zahtjeva zasigurno neće sjediti skrštenih ruku. Dodatni problem za hotelijere, doznajemo iz jednog izvora bliskog Ministarstvu turizma, jest i činjenica da je dio članova Vlade smatrao kako ministar Marić ne treba popustiti hotelijerima, nazivajući ih pritom pogrdno u neslužbenim razgovorima “birtijašima”.

''Neshvatljivo je da čak i neki ministri nisu svjesni da se turizam doista susreo s problemom te da će brojke i rezultat iduće godine biti još gori. Sad je vrijeme kada treba reagirati, no tužno je da neki članovi Vlade i dalje smatraju da se PDV na turizam ne treba smanjivati, opravdavajući to činjenicom da PDV “ionako plaćaju stranci”, ogorčen je bio izvor Jutarnjeg prije prijelomne odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close