Iseljavanje

Hrvatska propada!

Na skupu organiziranom u Zagrebu upozoreno je da se Hrvatska tijekom posljednjih godina suočava sa masovnim iseljavanjem.
Gospodarstvo / Novac | 06. 11. 2018. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Hrvatske će tijekom sljedeće četiri godine otići 300.000 ljudi i to će biti kraj, upozoravaju hrvatski poduzetnici, komentirajući izuzetno loše gospodarske i pravosudne parametre, koji zemlju svrstavaju na svjetsko dno. Manji porezi, manje države u gospodarstvu, a više pravde - to su ciljevi kojima teže hrvatski gospodarstvenici, uz opasku da su oni sada teško ostvarivi. 

Na skupu organiziranom u Zagrebu upozoreno je da se Hrvatska tijekom posljednjih godina suočava sa masovnim iseljavanjem. Desetine tisuća ljudi, pogotovo mlađih, svake godine odlaze u zemlje sa jačim ekonomijama i boljim životnim standardom. 

Iako posljednjih godina Hrvatska ima ekonomski rast, on je i dalje ispod tri posto, što je znatno manje u usporedbi čak i sa istočnoeuropskim zemljama.  Ako se usporedi sa većinom drugih zemalja, Hrvatska, zapravo, propada - stav je sudionika skupa koji je organizirala stranka "Pametno". 

Hrvatska je čak i iza afričkih zemalja, prema nekim kriterijima. Prema učinkovitosti pravosuđa u rješavanju sporova Hrvatska je 139, od 140 rangiranih zemalja svijeta, prema nezavisnosti sudstva 120, a prema opterećenju državnom regulacijom 138. 

Uvedene su i neke nove kategorije u rangiranju, pa je Hrvatska u oblasti orijentacije na budućnost 133, od 140 zemalja svijeta. Kada je riječ o porezu, prema učinku poreza na poticanje investicija, Hrvatska je tek 132, a u efektu oporezivanja za poticanje rada 134. 

Prema kapacitetu države da privuče talente Hrvati su na 133. mjestu, a prema kapacitetu da ih zadrži 132. 

Hrvatska ima i nekonkurentne poreze u odnosu na druge zemlje, a problem je oporezivanje rada, uz katastrofalno lošu uslugu koju država zauzvrat pruža, prenose ekonomski portali. 

Kopirati
Drag cursor here to close