Dobar tek

Hrana u BiH sve skuplja

Niže cijene zabilježene su u odjeljcima stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti te prijevoz.
Gospodarstvo / Novac | 29. 04. 2020. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2020. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad razine za 0,1%, stoji u izvješću Agencije za statistiku BiH.

No, više cijene zabilježene su u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića, alkoholnih pića i duhana, odjeće i obuće, namještaja i kućanskih uređaja te komunikacija.

''Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u ožujku 2020. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,5%, alkoholnih pića i duhana za 0,2%, odjeće i obuće za 1,1%, namještaja i kućanskih uređaja za 0,3%, komunikacija za 0,2%0'', navodi agencija za statistiku BiH.

Niže cijene zabilježene su u odjeljcima stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti te prijevoz.

''Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u ožujku 2020. godine godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zebilježen pad razine cijena u odjeljcima stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,4% te prijevoz za 1,9%'', navodi se.

Na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen je prosječan rast cijena od 0,1%.

Razina cijena u ožujku 2020.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 0,1%. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića za 1,0%, alkoholna pića i duhan za 5,5%, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,7%, zdravstvo za 0,8%, komunikacije za 0,5%, rekreacija i kultura za 1,6%, obrazovanje za 0,1%, restorani i hoteli za 2,3%.

Kopirati
Drag cursor here to close