Sporovi

Hoće li BiH platiti 1,5 milijardi odštete?

U Pravobraniteljstvu BiH, koje zastupa BiH pred arbitražnim sudovima, potvrđuju da su u panici jer nemaju informacija kako je okončan spor u Haagu po tužbi ''Elektrogospodarstva Slovenije''.
Gospodarstvo / Novac | 30. 06. 2019. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija trenutno se pred međunarodnim sudovima vode tri arbitražna postupka teška više od milijardu i po maraka, a prijeti nam i još jedan od 200 milijuna KM!

Trebalo u ožujku

U Pravobraniteljstvu BiH, koje zastupa BiH pred arbitražnim sudovima, potvrđuju da su u panici jer nemaju informacija kako je okončan spor u Haagu po tužbi ''Elektrogospodarstva Slovenije''. Ova kompanija traži skoro 1,4 milijarde KM zbog navodne povrede slovenske investicije u Rudnik i termoelektranu (RiTE) Ugljevik, koja je izvršena osamdesetih godina prošlog stoljeća na osnovu ugovora s tadašnjom ''Elektroprivredom BiH''.

''Ako izgubimo spor, novce mora isplatiti RS. Presuda je trebala biti donesena u ožujku, ali je još je nema i ne znamo što se događa. Arbitraže su vrlo skupe, sudske troškove moramo platiti, dobili ih ili izgubili, a samo za početak iznose oko 300 tisuća dolara i za nas i za suprotnu stranu'', potvrđuje za ''Avaz'' Mlađen Mandić, državni pravobranitelj. 

Otkriva i da 1. srpnja u Parizu počinje prvo ročište u slučaju koji su pokrenuli Indijci, sestra i brat Nite Gupta i Navin Agarval, vlasnici kompanije ''Usha Industries''. Oni traže 40 milijuna dolara odštete zbog ulaganja u ''Krajina osiguranje''. Vlada RS već je uplatila milijun eura iz svog proračuna za početak arbitraže.

 Vrbas i Gacko

Treći arbitražni postupak protiv BiH pokrenuo je ''Vijadukt Portorož'', koji traži 100 milijuna maraka zbog povrede ulaganja u gradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas. Slovenci su tražili dogovor s Vladom RS o isplati odštete zbog raskida ugovora o koncesiji, ali nije postignut.

''Vjerojatno ćemo ga i izgubiti, jer je Vlada RS dala koncesiju slovenskom ''Vijaduktu'', ali i domaćoj firmi. Ročište za taj postupak u fazi je zakazivanja i nije određeno gdje će se voditi'', kaže Mandić.

Četvrti slučaj zbog kojeg ćemo se naći pred sudom je preliminarni odštetni zahtjev ''Hrvatske elektroprivrede'' zbog povrede ulaganja u gradnju TE Gacko. Postupak još nije pokrenut.

 Čeka se tužba HEP-a

'' Spor ''Hrvatske elektroprivrede'' i TE Gacko još je u fazi mirnog rješavanja, ali čekamo tužbu. Ovog mjeseca istječe rok koji nam je dala Hrvatska da RS odluči o ponudi'', pojašnjava Mandić.

Kopirati
Drag cursor here to close