Sredstva nisu pravdana

HNŽ: Ministarstvo općinama i Mostaru prebacilo 110 tisuća KM za hitne projekte koji nisu hitni

Sredstva su, stoji u revizorskom izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH, nižim razinama vlasti dane kao transferi županijske Vlade prema programu utroška sredstava vodnih naknada.
Gospodarstvo / Novac | 03. 07. 2019. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) tijekom 2018. godine prebacilo je 110 tisuća maraka za manje i hitne projekte Grada Mostara i još tri općine, a projekti nisu bili hitni, a navedena sredstava im čak nisu pravdana.

Sredstva su, stoji u revizorskom izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH, nižim razinama vlasti dane kao transferi županijske Vlade prema programu utroška sredstava vodnih naknada.

Najviše novca Mostaru

Najveći dio u iznosu od 110.000 KM dodijeljena su Gradu Mostaru na osnovu tri zahtjeva za projekte: ''Vodospremnik sa nadstrešnicom u naselju Goranci" 65.000 KM, ''Proširenje i zaštita izvorišta vode u mjestu Podgorje" 30.000 KM i za čišćenje korita potoka Livčine i Vrbe 15.000 KM. Sredstva su dodijeljena i općinama: Jablanica 17.000 KM za projekt zaštite vodotoka, Čapljina 15.000 KM za Monografiju ''Kuda voda teče" i Čitluk 3.000 KM za projekt ''Bušotina Biletići polje", stoji u izvještaju.

Revizori su utvrdili kako sredstva nisu prebačena na transparentan način niti su projekti bili hitni.

''Programom utroška sredstava nisu utvrđeni kriteriji za raspodjelu sredstava, a sredstava su dodijeljena samo na osnovu zahtjeva ovih jedinica lokalne samouprave. Ovakav način raspodjele sredstava ostavlja mogućnost subjektivnog odlučivanja, a samim tim utiče i na transparentnu raspodjelu sredstava što nije u skladu sa članom 3. Zakona o izvršenju Proračuna Županije za 2018. godinu. Pored toga, nismo se uvjerili da se radi o manjim hitnim intervencijama, kako je to predviđeno Programom utroška sredstava'', navode.

Općine i Grad nisu opravdali sredstava

Ministarstvo je sa Gradom Mostarom i općinama zaključilo ugovore o namjenskom prijenosu sredstava za sufinanciranje projekata kojim su definirana međusobna prava i obaveze. Ugovorima, tvrde, nije utvrđen rok za izvođenje radova, odnosno realizacije obaveza proisteklih ugovorom.

Ministarstvo je u ožujku 2019. godine Gradu Mostaru i općinama u putilo zahtjev za dostavljanje izvještaja o namjenskom utrošku sredstava.

Do okončanja predmetne revizije, isti, navode revizori, nisu dostavili izvještaje o namjenskom utrošku sredstava, niti su pismeno obavijestili o razlozima nedostavljanja izvještaja. Izuzetak je Općina Čapljina, koja je samo obavijestila Ministarstvo da projekt nije okončan.

Ministarstvo nit' luk jelo, nit' mirisalo

Osim toga, Odlukom Vlade o usvajanju Programa podrške i utroška sredstava transfera u oblasti poljoprivrede, izvršena je raspodjela sredstava jedinicama lokalne samouprave u iznosu od 90.000 KM za podršku poljoprivrednim sajmovima, manifestacijama i izložbama od značaja za HNŽ.

Ministarstvo tako sudjelovalo u raspodjeli sredstava prema kriterijima utvrđenih Programom, nego su sredstva dodijeljena u iznosima koje je odlukom utvrdila Vlada Županije.

Ipak, korisnici ovih sredstava dostavili su izvještaje o realizaciji dodijeljenih novčanih sredstava s priloženim dokazima o utrošenim sredstvima. No, za navedeni Program, Ministarstvo nije sačinilo i dostavilo Ministarstvu financija i Vladi Županije Izvještaj o provedenim aktivnostima i ostvarenim učincima u skladu sa članom 39. Zakona o izvršenju Proračuna Županije za 2018. godinu.

Zbog toga, Ured za reviziju institucija Ministarstvu je preporučilo da raspodjelu sredstava tekućih transfera trebaju voditi na osnovu prethodno utvrđenih jasnih mjerivih kriterija i da po završetku realizacije projekata izvrši kontrolu namjenskog utroška sredstava u skladu sa zaključenim ugovorima. Revizori dodaju da je potrebno izvještaje o provedenim aktivnostima i ostvarenim učincima dostavljati Vladi Županije.

Kopirati
Drag cursor here to close