Skupština odlučuje

Herceg priznao da njihov korona-zakon ipak nije najbolji

''Zakon predviđa otvaranje nove kreditne linije, što nijedan korona zakon na razini Federacije nije predvidio. Kad ga korektno iščitate, vidite da je koretan i kvalitetan i stojim iza toga, nije najbolji, ali je dobar'', istaknuo je Herceg.
Gospodarstvo / Novac | 22. 05. 2020. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nisam nigdje rekao da je to najbolji zakon, ali je kvalitetan, sadržajan i primjeren situaciji'', kazao je premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg o Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-a koji čeka usvajanje na zasjedanju Skupštine HNŽ-a. 

Ima ono što drugi nemaju

Herceg je naveo kako Zakon u sebi ima čitav niz kvalitetnih i konkretnih rješenja, od subvencije minimalne neto plaće koja je u njihovim planovima predviđena u maksimalnom iznosu, no kako je naveo, zakonski su se morali ograditi jer ''u ovoj situaciji ne znamo točno i konkretno broj korisnika koji će aplicirati i imati pravo na subvenciju''.

''U cijelosti smo preuzeli na sebe taj dio tereta. Isto tako ne slažem se da zakon treba biti samo stabilizacijski, on mora imati onu dimenziju pomoći, čak smo i duplo povećali poticaje. Zakon mora biti i poticajni, mora biti oživljavanje gospodarstva, oslobađanja fiskalnih i parafiksalnih nameta. I nije to populizam, može biti samo populizam u onom dijelu plaća koji se na odnosi na umanjenje plaća imenovanih, upravljačkih tijela i političkih stranaka. Zakon predviđa otvaranje nove kreditne linije, što nijedan korona zakon na razini Federacije nije predvidio. Kad ga korektno iščitate, vidite da je koretan i kvalitetan i stojim iza toga, nije najbolji, ali je dobar'', istaknuo je Herceg. 

Na pitanje novinara na koji način je osiguran novac obzirom da je u županiji smanjen broj prihoda, Herceg je naveo da su pravljene uštede na javnim nabavkama, plaćama i slično te da očekuju još pomoći od MMF-a i stabilizacijskog fonda. 

Nije moglo bolje

Najavio je kako idućeg četvrtka slijedi sjednica Skupštine gdje će se razmatrati prvi rebalans, a i napomenuo kako očekuje najmanje još jedan takav.

''Ne možemo sami, očekujemo potporu i više i niže razine. Govorimo o saniranju gospodarskih posljedica od koronavirusa na županijskoj razini, očekujemo da će federalna razina imati još razumijevanja, ali i gradska i općinska'', kazao je Herceg. 

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ Tomislav Martinović kazao je kako je ovim korona-zakonom, osim onog što je federalni Zakon riješio – doprinosi za sve one koji su imali smanjene svoje poslovne aktivnosti za više od 20% - obuhvaćeno i ono što se odnosi na minimalnu plaću i ono što je uvećano za dio koji se odnosi na porez za dohodak i  naknadu za spašavanje.

''Tako da bi taj obračun kojeg bi poduzetnici refundirali bio sveobuhvatan u odnosu na uposlenike koji će aplicirati za ova sredstva. Uvijek je pitanje je li moglo biti više, mislim da u odnosu na fiskalni kapacitet ove županije mi nismo u ovom trenutku mogli ponuditi više. Vidjet ćemo kako će se priča primijeniti na terenu'', kazao je Martinović.

Zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević naveo je kako se u ovim mjerama krije populizam. 

''Ovo je čista prepisačina, mi imamo situaciju da su svi kantoni počeli prepisivat jedni od drugih, i najgore je što je prvi kanton napravio loše i sad će svi kantoni završiti po istom sustavu. Ovo je kriza kada je vlast na svim razinama trebala pokrenuti odgovarajuće zaduživanje sa jasnom analitičkom podlogom i mjerama koje će s jednog mjesta koje će s jednog mjesta transparentno pomagati gospodarstvu jer gospodarstvo je ono što financira proračun, a vlada je ta koja mora održati ravnotežu'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close