Razvojna banka

Herceg otišao po novac za kredite ozbiljnim gospodarstvenicima

Za krajnjeg korinika to znači da nema obveze po osnovu kamate i troškova obrade i s rokom otplate do 36 mjeseci, uz grejs period od 12 mjeseci.
Gospodarstvo / Novac | 16. 09. 2020. u 13:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona i zastupnik u županijskoj Skupštini Nevenko Herceg potpisali su u Sarajevu Protokol o suradnji s ciljem subvencioniranja kamatne stope za gospodarstvenike i obrtnike iz svih oblasti s područja HNK, za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Bit će to, kako je priopćeno, urađeno iz Kreditne linije za likvidnost gospdoarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih panedimijom virusa korona, po kamatnoj stopi koju u cjelosti preuzima HNK.

Za krajnjeg korinika to znači da nema obveze po osnovu kamate i troškova obrade i s rokom otplate do 36 mjeseci, uz grejs period od 12 mjeseci.

Kako je Fejzić rekao novinarima, namjena te kreditne linije je tekuća likvidnost preduzeća koja je ugrožena uslijed pandemije 'i konkretnija je mjera nego klasični moratorij'. Pojašnjava da je Protokol osnova za zaključivanje ugovora o depozitu novca, koji će se iz HNK deponovati na račun Razvojne banke.

Radi se o 500.000 KM koje su izdvojene iz proračuna i namijenjene su kao jedna u nizu mjera što ih je poduzeo taj kanton za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih virusom korona.

''Vjerujem da se sljedeće godine nećemo baviti posljedicama pandemije, nego ćemo isti protokol potpisati za razvoj turizma, gospodarstva, malih i srednjih poduzeća u tom kantonu. Nadati se da će Vlada HNK sudjelovati i u subvenciji i drugih kreditnih linija koje znače ekonomski napredak i novo zapošljavanje'', kazao je Fejzić i dodao da je to prvi protokol te vrste.

Premijer i zastupnik u HNŽ-u Nevenko Herceg rekao je kako ta kreditna sredstva idu prema ozbiljnim gospodarstvenicima i obrtnicima da očuvaju likvidnost i stabilnost te za oporavak gospodarstva u cjelini, prvenstveno malih i srednjih poduzeća, naročito iz oblasti turizma, drvne industrije, metalskog sektora i sve ono što je prioritetna oblast gospodarstva i izvozni segment.

''Određeni iznos ide za postojeće aranžmane s Razvojnom bankom, a drugi ide kroz javni poziv. Ovo je novac posuđen našem gospodarstvu, na tri godine. Ovo je dobar primjer kako državna banka pomaže svom gospodarskom segmentu kad je pogođen prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom'', istaknuo je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close