Vlada HNŽ

Herceg: ''Čerupanje'' Županije postao unosan posao

Podsjetio je kako je njegova Vlada prva koja je ozbiljno krenula u rješavanje problema tužbi i presuda na teret županijskog proračuna.
Gospodarstvo / Novac | 13. 02. 2019. u 13:18 Bljesak.info
Kopirati

Predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg tijekom razgovora s predsjednicom Županijskog suda u Mostaru Jasminom Rajković podsjetio je kako je njegova Vlada prva koja je ozbiljno krenula u rješavanje problema tužbi i presuda na teret županijskog proračuna.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pri tome je naglasio kako se radi o naslijeđenom problemu koji se godinama akumulirao i postao najozbiljnija prijetnja financijskoj stabilnosti županije.

Po njegovim riječima, suočena sa zatečenim dugom od 36 milijuna maraka za izvršna sudska rješenja, Vlada je tijekom 2016. započela aktivnosti i donijela potrebne odluke kojima je vjerovnicima koji posjeduju ovršne sudske odluke ponudila mogućnost izvansudske nagodbe, što se pokazalo kao vrlo dobar model kojega Vlada kontinuirano provodi i planira provoditi.

"Do sada smo za tu nakanu izdvojili više od 15 milijuna maraka. Za vrijeme našega aktivnoga rada na smanjenju zatečenih dugova po različnim presudama – opravdano ili neopravdano – u to ne možemo ulaziti, sve je jasnije i jasnije postajalo kako su tužbe protiv države i 'čerupanje' Županije postale unosan posao", istaknuo je Herceg.

Pri tom je naglasio kako su se u zadnje vrijeme, od kako je Vlada donošenjem različnih akata zaustavila tužbe, pojedinci dosjetili upućivati stotine apelacija Vrhovnom sudu za prekoračenje razumnog roka suđenja.

"Te presude dolaze na naplatu Vladi iako mi nemamo nikakve veze s izborom sudaca niti radom sudova. Također, sve je više apelacija koje se upućuju sudu u Strasbourgu kako bi se višekratno tražile isplate po istom osnovu", kazao je premijer HNŽ-a.

Predsjednica Suda u razgovoru je zahvalila na potpori koju Vlada pruža u osiguravanju boljih uvjeta rada i kadrovske popune pravosudnih institucija, istaknuvši kako je posebno raduje nakana Vlade da, u sklopu projekta energetske učinkovitosti, obnovi i zgradu Županijskog suda, navodi se u priopćenju.

 

 

Kopirati