Senad Softić

Guverner Centralne banke: Ovogodišnji pad BDP-a BiH skoro šest posto

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić sudjelovao je na Susretima guvernera centralnih banaka zemalja regije u Rovinju.
Gospodarstvo / Novac | 02. 10. 2020. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je u Rovinju da se procjenjuje da će pad bruto domaćeg proizvoda /BDP/ BiH u ovoj godini iznositi blizu šest posto, dok se za narednu godinu predviđa rast BDP-a od blizu četiri posto.

Sudjelujući na Susretima guvernera centralnih banaka zemalja regije o monetarnoj politici i financijskoj stabilnosti u doba virusa korona, te odgovoru financijskog sektora na krizu izazvanu tim virusom, Softić je rekao da će oporavak u BiH ovisiti od dinamike oporavka njenih glavnih trgovinskih partnera, zemalja EU, priopćeno je iz Centralne banke BiH.

“S niskom domaćom potražnjom, uključujući ograničeni fiskalni prostor, malu privatnu potrošnju i bez novčanog poticaja, brzina oporavka u velikoj mjeri će zavisiti od međunarodnih priliva kapitala”, istakao je Softić.

On je naglasio da će ključno biti oslanjanje na multilateralnu podršku, imajući u vidu skroman nivo direktnih stranih ulaganja u BiH sa samo 700 milijuna KM tijekom prošle godine.

Obrazlažući situaciju u monetarnom i financijskom sektoru BiH tijekom pandemije virusa korona, Softić je rekao da od početka ove krize, Centralna banka pomno prati domaća i međunarodna događanja.

Prema njegovim riječima, u BiH nije bilo moguće slijediti korake drugih centralnih banaka i koristiti neke konvencionalne ili nekonvencionalne mjere monetarne politike, s obzirom na činjenicu da Centralna banka primjenjuje strogi valutni odbor.

“Naša prva obrambena linija bila je održavanje kredibiliteta valutnog odbora”, rekao je Softić, istakavši da je jedini instrument monetarne politike koji Centralna banka ima na raspolaganju obvezna rezerva.

Guverner Centralne banke BiH je rekao da je bilo inicijativa za izmjenu stope obvezne rezerve, te naglasio da za to nije bilo realnog razloga jer komercijalne banke na računima drže značajan iznos iznad nivoa obvezne rezerve, dodavši da su valutni odbor i stabilan kurs prema euru doprinijeli ukupnoj stabilnosti sustava, što su potvrdile i međunarodne rejting agencije.

Osvrćući se na iskustva centralnih banaka u upravljanju krizom, Softić je rekao da su se koordinacija i komunikacija pokazali ključnim alatima u upravljanju krizom.

“Vremena koja su pred nama biće, bez sumnje, vrlo zanimljiva i izazovna. Čini se da je razmišljanje o dugoročnim problemima i pronalaženje rješenja za njih relevantnije nego ikad”, rekao je Softić, dodavši da je naučeno puno lekcija iz “kovid krize”, ali da ona još nije gotova.

Prema njegovim riječima, stvarni efekti krize postat će vidljivi kad ona završi, dok se u međuvremenu mora naučiti živjeti s virusom korona i početi razmišljati “izvan okvira kovida”.

Susret guvernera centralnih banaka zemalja regije održan je u organizaciji poslovnih tjednih novina “Lider” i Hrvatskog udruženja banaka, a cilj skupa je unapređenje saradnje financijskih institucija regije i razmjena iskustava u suzbijanju i ublažavanju posljedica financijskih kriza i ukupnog gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close