Softić na redovitom sastanku

10 godina nakon velike financijske krize – šta se promijenilo

Guverner SBBiH na redovnom godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja
Gospodarstvo / Novac | 24. 06. 2018. u 17:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Središnje banke Bosne i Hercegovine (SBBiH) Senad Softić nalazi se u Baselu (Švicarska Konfederacija), gdje nazoči 88. redovnom godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

CBBiH je jedna od 60 središnjih  banaka - članica/dioničara ove institucije i godišnji sastanci banke su prilika kada se razmatraju godišnji i finansijski izvještaji, te teme od interesa predstavnika monetarnih vlasti - priopćeno je iz Središnje banke BiH.

U priopćenju se navodi da BIS ima nekoliko uloga, od kojih treba izdvojiti dvije – jedna je sigurno investiranje deviznih rezervi banaka članica, a druga je jačanje međunarodne financijske suradnje, posebno dijaloga među financijskim institucijama na temu promoviranja financijske stabilnosti.

Pored ovih aktivnosti, BIS predstavlja i agenta središnjih banaka u operacijama međunarodnih plaćanja, te u sklopu djelovanja na području monetarne i financijske stabilnosti, redovno objavljuje analize i podatke koji služe bankama članicama u procesu donošenja odluka.

Svake godine, tijekom godišnjeg sastanka, održi se i posebna panel diskusija o temi koja se u tom trenutku nalazi u fokusu bankarske zajednice, a ove godine u fokusu su bili stvarni efekti poremećaja u kreditiranju bazirani na iskustvima iz posljednje financijske krize.

U sklopu ovogodišnjeg susreta guvernera održana je i 17. godišnja konferencija BIS-a o temi „10 godina nakon velike financijske krize – šta se promijenilo“, a na kojoj su učestvovali neki od najvećih ekonomskih stručnjaka današnjice.

CBBiH je dioničar BIS Basela od prosinca 1997. godine, a BIS postoji od 1930. godine, što ga čini najstarijom međunarodnom financijskom institucijom na svijetu – priopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SBBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close