Poslovanje

Gubitak Ubera povećan na milijardu dolara

Neto prihodi kompanije porasli su u proteklom tromjesečju za 5 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,95 milijardi dolara, dok su bruto prihodi od narudžbi porasli 6 posto, na 12,7 milijardi dolara, objavio je Uber.
Gospodarstvo / Novac | 15. 11. 2018. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija Uber Technologies zabilježila je u proteklom tromjesečju rast gubitka na više od milijardu dolara, dok su prihodi porasli po jednoznamenkastim stopama uoči planirane inicijalne javne ponude (IPO) iduće godine.

Ta kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza, sa sjedištem u Silicijskoj dolini, u trećem je tromjesečju poslovala s gubitkom od 1,07 milijardi dolara, dok je u prethodnom kvartalu gubitak iznosio 891 milijun.

Neto prihodi kompanije porasli su u proteklom tromjesečju za 5 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,95 milijardi dolara, dok su bruto prihodi od narudžbi porasli 6 posto, na 12,7 milijardi dolara, objavio je Uber.

Donedavno su prihodi te kompanije rasli po dvoznamenkastim stopama na kvartalnim razinama, no u posljednjim je tromjesečjima njihov rast usporen na jednoznamenkaste.

Međutim, na godišnjim razinama bilježi se i dalje snažan rast. Tako su neto prihodi u proteklom tromjesečju bili za 38 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju, dok su bruto prihodi istodobno skočili za 41 posto.

Kao privatna tvrtka, Uber nije dužan javno objavljivati financijska izvješća, no počeo je javnost izvještavati o poslovnim rezultatima jer u idućoj godini planira provesti javnu ponudu i uvrstiti dionice na burzu.

Dara Khosrowshahi, koji je lani preuzeo dužnost izvršnog direktora Ubera od suosnivača kompanije Travisa Kalanicka, kazao je u rujnu kako se Uber priprema za IPO u 2019. godini.Procjena vrijednosti tvrtke početkom ove godine iznosila je 72 milijarde dolara, po čemu je Uber jedna od najvrijednijih privatnih kompanija u svijetu.

Međutim, nedavno objavljene ponude banaka koje žele voditi IPO pokazale su da bi vrijednost Ubera u javnoj ponudi mogla dosegnuti i 120 milijardi dolara, po čemu bi ta ponuda dionica mogla biti jedna od najvećih ikada.

No, zarada te kompanije u posljednje je vrijeme pod pritiskom zbog rasta troškova dok nastoji privući vozače i ući na nova tržišta, premda je posljednjih godina poduzela niz koraka kako bi smanjila svoje gubitke. Pod vodstvom Dare Khosrowshah, Uber je uložio u nova tržišta, a povukao se s onih na kojima je gubio milijune dolara, poput kineskog, ruskog i s tržišta jugoistočne Azije.

Tvrtka širi svoj raspon usluga, poput dostave hrane, prijevoza tereta, iznajmljivanja bicikala i skutera, tražeći nove prihode i mogući put ka profitabilnosti, izvan svog osnovnog poslovanja. No, rast Ubera ugrožen je nedavno zbog odluke njujorških gradskih vlasti da ograniči izdavanje dozvola za obavljanje taksi usluga po principu ekonomije dijeljenja tijekom sljedećih godinu dana.

Osim toga, tvrtka je suočena s dugotrajnim i skupim pravnim bitkama, nakon niza skandala zbog neprimjerenog ponašanja pojedinih vozača Ubera, kao i sa zakonskim problemima te regulatornim ograničenjima širom svijeta.

''Zabilježili smo još jedan snažan kvartal što se tiče poslovanja na globalnoj razini”, poručio je u izvješću financijski direktor Nelson Chai.

''A što se tiče IPO-a i razdoblja nakon javne ponude, investiramo u budući rast širom naše platforme, uključujući hranu, teret, električne automobile i skutere, kao i na tržišta s velikim potencijalom u Indiji i na Bliskom istoku na kojima i dalje učvršćujemo naše vodeće pozicije”, poručio je Chai.

Kopirati
Drag cursor here to close