Porezi

Građani rekordno pune džepove države – Što im se vraća?

Od ukupnih prihoda, gospodarstvu je vraćeno 836 milijuna povrata PDV-a.
Gospodarstvo / Novac | 04. 08. 2021. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihodi od neizravnih poreza u sedam mjeseci ove godine veći su za 475 milijuna KM ili 11,52 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. i iznose četiri milijarde i 595 milijuna maraka, izvještava BHRT navodeći kako su prikupljeni porezi veći i u odnosu na rekordnu 2019. godinu za 37 milijuna.

Od ukupnih prihoda, gospodarstvu je vraćeno 836 milijuna povrata PDV-a. Preostale tri milijarde i 759 milijuna raspodijeljeno je državi, entitetima i Distriktu Brčko.

Video: Oporavak prihoda o indirektnih poreza

Za dalju raspodjelu nadležna su resorna ministarstva. Siguran prihod u našim uvjetima, objašnjava ekonomista Zoran Pavlović, nije motiv vlastima za daljnji napredak.

''Briga za ekonomiju ne postoji ni u jednom resornom ministarstvu. Zašto? Zato što oni žive na bazi prihoda od neizravnih poreza i koliko ima raspoređuju. Problem je što entiteti upravljaju, entiteti enormno troše i to na luksuz koji je neprimjeren uključujući i državne institucije. Vidio sam inicijativu koliko službenih automobila uopće ima na tom nivou pa se nakon 3600 automobila još uvijek nije došlo do kraja'', rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close