Pošteno

Građani prije bijega iz BiH dižu kredite i 'zavaljuju' žirante

Zastrašujuće je mnogo takvih slučajeva zabilježeno u posljednjih 10 godina, od kada postoji Udruženje žiranata BiH.
Gospodarstvo / Novac | 15. 11. 2019. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Značajan broj onih koji odlaze iz BiH trbuhom za kruhom, nastojao je prevariti banke ili žirante, podižući kredite koje nikad nisu namjeravali vratiti, potvrdio je za Dnevni avaz Jovica Cvjetković, predsjednik Udruženja žiranata BiH.

Kako je rekao, zastrašujuće je mnogo takvih slučajeva zabilježeno u posljednjih 10 godina, od kada postoji Udruženje.

''Nije toliki problem ako bh. građanin ode u Ameriku ili Kanadu. Te zemlje ne dozvoljavaju ulazak ukoliko nisu izmirene sve obveze. Pod tim mislim i na kredite i na dug prema državi'', rekao je Cvjetković.

Najviše građana BiH otišlo je, ipak, u Njemačku, Austriju i Švicarsku. Samo u Njemačkoj 2017. i 2018. godine skoro 50.000 građana prijavilo je boravak.

''Te zemlje ne traže nikakve potvrde o tome imaju 1i dugove ili ne, njih to ne zanima. No, po službenoj dužnosti, on ne može dobiti putovnicu, jer postoji Zakon o putnim ispravama, koji kaže da, ako osoba ima dugovanja, neće dobiti putnu ispravu. Na to mislim ako je ta osoba dobila dopis suda, neće dobiti isprave'', pojasnio je Cvjetković.

Dodaje da tko god otplaćuje tuđi dug, ukoliko ima sudsku presudu ili rješenje, može se obratiti Udruženju.

''Osobama koje su digle kredit i namjeravaju ići vani, put se može sudski uskratiti. Alarmantno je da u svakoj općini postoji barem deset takvih žiranata'', rekao je Cvjetković.

Građani prije odlaska, vjerojatno, dižu u bankama kredit, koji im služi kao kapital za život u inozemstvu, navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close