Šta će vam?

Građani HNŽ-a ne smiju znati kako se troši njihov novac u sustavu zdravstva

Zbog ''malina'' i 10.000 000 KM za koje se makar zna tko ih je potrošio i na što, državno tužiteljstvo se diglo na noge, a sitnica od 12.200.000 KM nikoga ne zanima.
Gospodarstvo / Novac | 05. 06. 2020. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama FBiH Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a portal Prava pacijenata poslao je zahtjev i zatražio pristup dokumentima vezano za podjelu 12.200.000 KM suficita ZZO HNŽ-a, te dokumentaciju vezano nadzor i obavljenu financijsku kontrolu poslovanja zdravstvenih ustanova u vezi sa zaključenim ugovorima u periodu 2015-2020.

Pozivanje na Zakon

Po dobrom starom običaju Zavod je rekao ''zahtjev se odbija'', navode. Drugim riječima, građani/osiguranici nemaju pravo znati kako se troši njihov novac.

Kojim ustanovama, koliko i pod kojim uvjetima – građani HNŽ-a ne smiju znati.

Pod točkom 1. Zavod je odbio zahtjev za pristup informacijama, a da se pri tom nije pozvao niti na jedan član Zakona o slobodi pristupa informacijama FBiH na osnovu kojeg je moguće odbiti pristup informacijama, niti je uzeo u obzir sva materijalna pitanja važna za donošenje rješenja, kao ni faktor javnog interesa. U konkretnom slučaju, Zavod je odbio pristup informacijama pozivajući se na Indeks registar informacija, što je nezakonito, jer se u samom Zakonu o slobodi pristupa informacijama FBiH nigdje ne navodi da javni organ može odbiti pristup informaciji zato što se ona ne nalazi u Indeks registru organa. U članovima 6., 7. i 8. Zakona jasno su navedeni zakonski izuzeci na osnovu kojih je moguće odbiti pristup informacijama i to tek nakon ispitivanja faktora javnog interesa u skladu sa članom 9. Zakona.

''Zamislite čega su se stručnjaci dosjetili! Kada netko zatraži informaciju ili dokument koji ne želimo dati, reći ćemo ne može jer se ne nalazi u Indeks registru informacija'', navodi se na Prava pacijenata.

A tko odlučuje što će biti u Indeksu – oni sami, ali zanemarujući ono što piše u zakonu.

Čl. 20. Zakona o slobodi pristupa informacijama FBiH

''Javni organ dužan je objaviti:

.. Indeks registar koji sadrži vrste informacija koje su pod kontrolom javnog organa, oblik u kojem su informacije dostupne, kao i podatke o tome gdje se može pristupiti tim informacijama. „

Čl.3. Zakona o slobodi pristupa informacijama FBiH

3) kontrola – posjedovanje informacija ili omogućavanje pristupa informacijama;

Što nam Zavod poručuje ovim Rješenjem – da Zavod nema pod kontrolom, odnosno, ne posjeduje ugovore koje potpisuje sa zdravstvenim ustanovama, istaknuto je.

Pod točkom 2. zahtjeva zatražili su izvješća vezano za obavljene nadzore i financijsku kontrolu poslovanja zdravstvenih ustanova u svezi sa zaključenim ugovrima za period od 2015-2020. godine.

Što želite?

Premda su ih u uvodnom tekstu zahtjeva podsjetili da sukladno Statutu Zavoda, ZZO HNŽ u suradnji s Ministarstvom zdravstva HNŽ-a, obnaša nadzor i financijsku kontrolu poslovanja zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih djelatnika u svezi sa zaključenim ugovorima, Zavodu nije bilo jasno što žele.

Zavod se požalio da uz “razuman napor” nije moguće utvrditi na što misle kada traže izvješća o nadzoru realizacije ugovora koje Zavod, trošeći sredstva građana, sklapa sa zdravstvenim ustanovama.

''Kako pomoći Zavodu, da uz što manje napora, shvati što su to izvješća o nadzoru?!

Možda je rješenje u rukama ministra zdravstva HNŽ-a Gorana Opsenice!''

Kada su od ministra Opsenice zatražili da im dostavi ta ista izvješća (sukaldno Statutu nadzor i kontrolu obavlja Zavod u suradnji s Ministastvom), ministar ih je informirao da će njihov upit proslijediti Zavodu budući da je „...sukladno čl.11. Statuta Zavod u obvezi donijeti provedbene akte o načinu vršenja nadzora i kontrole ugovorenih subjekata Zavoda temeljem pružanja usluga zdravstvene zaštite''.

''Je li ministar doista proslijedio naš upit ne znamo, ali znamo da još uvijek čekamo odgovor i dokumentaciju!

Da rezimiramo.

Građani HNŽ-a ne mogu znati kako su potrošena sredstava suficita Zavoda zdravstvenog osiguranja, čak ne mogu znati ni tko je dobio ta sredstva, a radi se o 12.200.000 KM.

Zbog ''malina'' i 10.000 000 KM za koje se makar zna tko ih je potrošio i na što, državno tužiteljstvo se diglo na noge, a ova sitnica od 12.200.000 KM nikoga ne zanima.

Možda je vrijeme da neke druge institucije posjete Zavod i zatraže ugovore, izvješća o nadzoru, provedbene akte i sl. Tko zna možda se Zavod sjeti da ih ipak ima pod kontrolom!'', poručeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close